fbpx

“Paarden zullen altijd met je proberen mee te denken”

Yvet Blokesch (30) startte jaren geleden haar eigen trainingsstal waar ze paarden met gedragsproblemen helpt om zich weer goed in hun vel te voelen. Het begon als een kleinschalige onderneming maar intussen is haar bedrijf over heel de wereld bekend. Het jonge meisje dat haar dagen altijd bij de paarden spendeerde, slaagde erin haar droom waar te maken.

 

Omdat Yvet niet uit een paardenfamilie kwam, was het niet vanzelfsprekend om van haar hobby, haar beroep te maken. Ze bleef na haar studie Technische Bedrijfskunde met een onvervuld gevoel zitten. Uiteindelijk waagde ze haar kans en startte ze haar eigen bedrijf Feather Light Horsemanship. Intussen kan ze doen waar ze het aller gelukkigste van wordt: de hele dag bij de paarden zijn.

 

Hoe het begon

Yvet was enorm geïnteresseerd in hoe paarden communiceren. “Als klein meisje zat ik de hele dag bij de paarden op stal of in de wei. Ik kreeg geen eigen paard, dus ging ik bij de mensen in het dorp vragen of ik hun paard mocht verzorgen. Uiteindelijk waren dat paarden waar niet zoveel mee gedaan werd of waar niemand iets mee kon. Van hen leerde ik de basis van wat ik nu als beroep doe.” Door de paarden goed te observeren zag Yvet wat andere mensen soms niet zagen. Ze begon de manier waarop paarden communiceren steeds beter te begrijpen en zo werd de basis voor haar unieke manier van omgang met paarden gelegd.

 

En helpende hand

Toen Yvet 20 jaar werd, besloot ze om haar eerste eigen paard, Mella, te kopen. “Door Mella kon ik mijn bedrijf starten,” vertelt Yvet. “Ik heb zo veel van haar geleerd. Ik stond met haar op een stalling en daar is alles eigenlijk begonnen. Stalgenoten die een probleem hadden met hun paard, kwamen naar mij toe om hulp te vragen. Eigenlijk zag ik het toen ook nog niet als een beroep. Ik wilde gewoon de paarden helpen, omdat ze dat voor mij ook altijd hebben gedaan.”

 

Een passie voor paarden

De hele dag lang kon Yvet bij de paarden blijven. “Paarden hebben altijd veel voor mij betekend, dus ik vind het enorm mooi dat ik nu iets voor hen kan terugdoen. Wanneer ik met een paard werk, wil ik hem laten merken dat hij met mij kan communiceren. Het paard hoeft zich niet aan mij aan te passen. Paarden beginnen pas problemen te vertonen wanneer ze het gevoel hebben dat er niet meer naar hen geluisterd wordt. Ze kunnen zich daardoor gaan afsluiten of zich juist heel explosief gaan gedragen. Wanneer een paard voelt dat het niet begrepen wordt, geeft hen dat een onveilig gevoel. Door het paard te laten merken dat ze wel met mij kunnen communiceren, verdwijnt dat onveilige gevoel vaak als sneeuw voor de zon.

 

Communiceren met gevoel

Paarden communiceren niet zoals mensen. Een merrie kan haar veulen op heel subtiele wijze laten weten dat hij weg moet gaan, maar met hetzelfde signaal aan de buitenkant kan ze hem affectie geven. “Dat is vaak moeilijk voor mensen,” vertelt Yvet. “Een paard is erg subtiel met zijn communicatie. Je moet voelen wat ze bedoelen, niet alleen hun gedrag langs de buitenkant beoordelen, voor mensen is dat moeilijk. Toch zullen de meeste paarden altijd met je proberen mee te denken. Het paard zal steeds proberen om je te begrijpen tot het moment waarop dat niet meer lukt. En dat zijn de momenten waarop het fout loopt en gedragsproblemen ontstaan.” Als zulke paarden bij Yvet aankomen, kijkt ze steeds uit naar het moment waarop het paard zich weer begrepen voelt. Dat is voor Yvet het mooiste deel van haar beroep.

 

Feather Light

 

 

Vandaag heeft Yvet haar eigen stal waar ze 20 paarden kan helpen zich weer goed te voelen. De paarden die bij Yvet aankomen blijven daar meestal zo’n 3 maanden in training. “Meestal gaat het werken met de paarden vrij snel,” vertelt Yvet. Ik moet alleen ook de eigenaren van de paarden leren hoe ze zelf met hun dier moeten omgaan in de toekomst.” Yvet helpt paarden met een algemene gedragsproblematiek, paarden met bepaalde angsten zoals bijvoorbeeld trailerladen. Daarnaast kan je ook bij haar terecht voor het trainen van jonge paarden en zadelmak maken. Dit alles doet Yvet door een combinatie van grondwerk en het rijden zelf. Daarnaast kan je in de Feather Light Academy ook terecht voor online trainingen.

 

Demonstratie

Op Horse Event zal Yvet Blokesch laten zien hoe ze met een paard aan de slag gaat. “Meestal hoeft de eigenaar van het paard mij niet te vertellen wat er juist misloopt. Het paard vertelt dat zelf wel. Op Horse Event zal ik het publiek proberen te laten zien hoe je met een andere mindset en op een paard-vriendelijke manier bijna alle problemen kan oplossen.”

 

Ben jij benieuwd naar de clinic van Yvet? Ze zal aanwezig zijn tijdens Horse Event Pro op zaterdag 17 september in de Instructie Piste Powered by KNHS & FNRS tussen 13u-13.45u. Mis het niet!