fbpx

‘Met een harmonieuze samenwerking kan je alles bereiken’

Karin Retera en Maarten van der Heijden verzorgen dit jaar tijdens Horse Event Pro samen een clinic. Het belooft interessant te worden want het duo bekijkt het rijden vanuit zowel het trainer- als het juryperspectief. Ontdek hier al het eerste wat je van hun demo kan verwachten!

 

Karin Retera trainde jarenlang paarden en combinaties tot op het hoogste niveau. Dat deed ze op haar eigen trainingsstal. Ondertussen is Karin verhuisd en geeft ze voornamelijk lessen op locatie. “Na mijn verhuis ben ik gaan lesgeven bij klanten thuis. Ik ben nu meer op de baan dan voorheen. Maar mijn dag bestaat nog steeds honderd procent uit het trainen van ruiters en paarden tot op het hoogste niveau.”

 

Trainer op het hoogste niveau

Karin is coach 5 trainer en is daarnaast ook gediplomeerd Grand Prix jurylid. Tegenwoordig is ze meer actief als coach dan als jurylid. Ze verzorgt trainingen, oefendressuur en clinics. Zo staat ze mee aan de basisvorming van een nieuwe generatie dressuurruiters. Karin wordt op Horse Event bijgestaan door Maarten van der Heijden. Maarten is ORUN 4 trainer allround en coach 6 dressuur. Daarnaast is hij ook FEI 4 sterren jurylid. Hij vertaalt tijdens de clinic voornamelijk het perspectief van de jury aan het publiek.

 

Horse Event

Op zondag 18 september kun je deze twee professionals aan het werk zien in de Instructie Piste presented by FNRS/KNHS. Tijdens de clinic leggen ze de focus op de harmonie tussen ruiter en paard. Karin: “De samenwerking tussen ruiter en paard is enorm belangrijk. Tijdens je proef is dat wat de jury wilt zien. De vriendschap die tussen ruiter en paard ontstaat en het plezier waarmee beiden de oefeningen uitvoeren. Dat gevoel krijg je natuurlijk niet zomaar.” Volgens Karin is het uiterst belangrijk dat je tijdens de training ook werkt aan het verkrijgen van een mooi harmonieus beeld. Anders zal de jury het in de ring ook nooit zo ervaren.

 

Tijdens de clinic van Karin en Maarten kom je dus meer te weten over dié harmonieuze samenwerking, enerzijds vanuit het perspectief van de trainer en anderzijds vanuit het perspectief van het jurylid.

Er rijden drie combinaties van verschillend niveau mee in de clinic:

  • U25: Jessica Poelman
    Jessica rijdt de bekende Chocolate Cookie RDP, dit paard werd destijds gefokt en opgeleid door Karin. Ondertussen liep hij al naar meerdere successen met Jessica waaronder brons op het EK vorig jaar en zilver op het NK dit jaar.
  • Junior: Lize van den Heuvel
  • Young Rider: Rozemarijn Groenenboom

 

Je ontdekt het allemaal op Horse Event 2022! Je vindt Karin Retera in de Instructie Piste powered by KNHS & FNRS op zondag 18 september tussen 14.55u – 15.40u.