fbpx

“Paarden zijn de spiegel van onze ziel”

Delphine Boonkens afkomstig uit het Franstalige deel van België is gespecialiseerd in de band tussen ruiter en paard. Op haar bedrijf helpt ze mensen om beter te leren communiceren en sterker in hun schoenen te staan. Dat moest ze zelf allemaal ook ooit leren en daar hebben paarden haar enorm in geholpen.

 

Delphine is gespecialiseerd in vrijheidsdressuur. Met haar 4 pony’s: Spirit, Sox, J’adore en T’as tout laat ze de mooiste oefeningen in volledige vrijheid zien. “Ik kijk altijd wat mijn pony’s zelf aanbieden. De ene vindt de klassieke oefeningen zoals piaffe heel leuk, de andere vindt alle gekke oefeningen zoals duwen, ja-knikken of nee schudden dan weer fantastisch”, vertelt Delphine.

 

Communicatie loopt soms mis
Tijdens haar opleiding psychologie leerde Delphine hoe ze mensen moest helpen om beter in hun vel te zitten. Vandaag gebruikt ze daar de hulp van haar viervoetige maatjes voor. “Ik help mensen samen met mijn pony’s of hun eigen paarden. De dieren vormen vaak een spiegel, daaruit kan je veel leren. Maar soms loopt het ook mis wanneer het paard bijvoorbeeld een bepaald onaangenaam gedrag begint te vertonen omdat de ruiter zelf niet lekker in z’n vel zit. Ook dan help ik mensen om de vertrouwensband met hun paard te herstellen.” 25 jaar geleden had Delphine zelf een ongeval met haar eerste paard. De vertrouwensband raakte toen zo beschadigd dat ze besloot om het nooit meer te laten gebeuren.

 

Een nieuwe kans
Delphine begon zich te scholen in paardencommunicatie om erachter te komen waarom haar eerste paard dit gedrag vertoonde. “Ik kocht nadien mijn tweede paard genaamd Contigo, dat betekent ‘met jou’. Hij is ondertussen 26 jaar oud en staat bij mij van zijn pensioen te genieten. Hij leerde me hoe je een echte sterke band met een paard kan creëren en hoe mooi zo’n band kan zijn. Ik heb niet zo’n fijne jeugd gehad, maar mijn paarden en honden gaven mij een doel en ontzettend veel liefde. Je zou zelfs kunnen zeggen dat ze mij op een manier gered hebben.”

 

Zo subtiel mogelijk
“Ik blijf het gevoel hebben dat ik iets voor de paarden moet terugdoen. Daarom probeer ik nu de gebroken band tussen mens en paard te verbeteren”, vertelt Delphine. “Op Horse Event zal ik proberen te laten zien hoe paarden denken en nieuwe dingen aanleren. Daarnaast wil ik ook benadrukken dat elk paard anders is en andere kwaliteiten heeft. Ik hoop het publiek te kunnen laten zien hoe subtiel de communicatie tussen ruiter en paard kan zijn. Eigenlijk moet je maar denken aan een oefening en je paard zal deze al uitvoeren, zo gevoelig zijn ze. Maar daarvoor moet je vertrouwensband wel heel erg sterk zijn.

 

Kan je niet wachten om Delphine aan het werk te zien? Ze zal aanwezig zijn tijdens het Horse Event Youth weekend. Op zaterdag 10 september vind je haar tussen 17.10u en 17.25u in de Show Piste Powered by Penny. Op zondag 11 september zal ze ook in de Show Piste aanwezig zijn tussen 15u en 15.20u. Vergeet deze clinic zeker niet op je lijstje te zetten!

Partners:

Inschrijven nieuwsbrief

Ben als eerste op de hoogte van alle ins en outs en ontvang exclusieve aanbiedingen

Sponsors: