fbpx

Op zoek naar het ideale breedtesportpaard

Enkele jaren geleden startte het KWPN een pilotstudie rond het kruisen van de KWPN-er en de Iberische paarden. Enkele enthousiaste fokkers droegen dit initiatief verder uit. Een van deze fokkers is Marlies Reibestein. Ze was internationaal eventingruiter waarna ze overschakelde op het springen en ook de dressuur. Marlies verloor haar hart aan de Iberische rassen en besloot verder te gaan in het kruisen van de twee rassen, met als doel het ideale breedtesportpaard te fokken.

 

De Iberische paardenrassen zijn afkomstig uit het zuiden van Europa. Ze worden steeds populairder in Nederland en we zien ze ook steeds meer op het hoogste niveau presteren. Onder deze barokke paardenrassen vinden we bijvoorbeeld de PRE en de Lusitano Binnen de pilotstudie worden deze rassen gekruist met warmbloedpaarden zoals de KWPN-er.

 

Onvoorstelbaar dapper
Marlies reed mee met de internationale eventing. Maar besloot over te schakelen op het springen en de dressuur. “Ik werd toen 50 en voelde dat het tijd was voor iets anders”, vertelt Marlies. “Ik ging op zoek naar een nieuw paard en toen kwam Rafa op mijn pad, een zwarte Lusitano. Ik kocht hem als 4-jarige en voelde meteen wat een fijn karakter hij had. Op alles wat ik aan hem vroeg zei hij ‘ja’. We konden gaan wandelen, door water, over een boomstammetje springen,… Hij was zo onvoorstelbaar dapper, dat had ik nog nooit meegemaakt. En hij was nog maar 4 jaar oud. Op dat moment hebben de Iberische rassen mijn hart gestolen.”

 

Topsport met zuiders bloed
Omdat het KWPN al langer opzoek was naar nieuw bloed binnen de fokkerij, ontstond binnen het stamboek het idee om warmbloedpaarden met Iberische rassen te kruisen. “De kwaliteit in beweging van onze warmbloedpaarden en de werkwilligheid van de zuiderse rassen maakt deze studie erg interessant. Binnen deze pilot wordt steeds een warmbloedhengst gekruist met een Iberische merrie. Deze merries worden erg zorgvuldig uitgekozen. Het is niet vanzelfsprekend om een kwaliteitsvolle Iberische merrie te vinden, want in landen zoals Spanje en Portugal, worden deze enkel in de fokkerij gebruikt, niet als sportpaard. Dat maakt het soms moeilijk om ook een goed bewegende merrie te vinden.”

 

Het ideale paard
“De combinatie van beide rassen zou wel eens kunnen zorgen voor het ideale breedtesportpaard”, vertelt Marlies. “Ik heb alleen maar goede ervaringen met de Iberische rassen. Ook onze Lusitano dekhengst Gallito, is een paard dat van alle markten thuis is. Hij loopt op Grand Prix niveau, deinst niet terug voor een sprongetje en werd ook Nederlands kampioen in de Working Equitation in klasse 3.”  “Intussen vond ook de eerste KWPN kruisingen keuring plaats. De eerste fokproducten uit deze studie, werden daar goed ontvangen,” vertelt Marlies. De studie staat nog in zijn kinderschoenen in Nederland. De eerste nakomelingen zijn ondertussen 3-4 jaar oud. We zijn dus enorm benieuwd wat de toekomst zal brengen en hoe deze kruisingen zicht verder zullen ontwikkelen”, aldus Marlies.

 

Marlies Reibestein, het KWPN en deelnemers aan de kruisingen fokkerij zijn aanwezig op Horse Event Pro! Ze zullen je uitgebreid vertellen waarom deze Iberische paardenrassen nu zo’n goede sportpaarden kunnen zijn en welke toevoegingen ze kunnen doen aan onze warmbloedpaarden.  Er zullen verschillende fokproducten uit deze pilotstudie aanwezig zijn. Er worden enkele veulens, jaarlingen en 3-jarige paarden voorgesteld. Daarnaast kunt u ook de Iberische merries van dichterbij bekijken. Je vindt Marlies en de kruisingen fokkerij op zaterdag 17 september in de Sport Piste Powered by Aeres MBO Barneveld tussen 10.35u en 10.55u.