fbpx

“Zonder die unieke vertrouwensband red je het niet in de eventing”

Jordy Wilken is een echte waaghals. Deze eventingruiter rijdt mee op het hoogste niveau en neemt deel aan wedstrijden over de hele wereld. Op zijn Youtube-kanaal krijg je een blik achter de schermen in het leven van Jordy. Hij laat zien hoe hij zich voorbereid op wedstrijden, hoe hij zijn paarden traint en je kan zelfs binnenkijken bij hem op stal. Maar hoe begon dit allemaal voor Jordy? Wij vertellen het jou vandaag!

 

Jordy ging op 10-jarige leeftijd op paardrijden en is nooit meer van het paardenvirus afgekomen. “Ik had al zowat elke sport geprobeerd, maar niets bleef me echt bij”, vertelt Jordy. “Mijn opa fokte vroeger paarden, hij had een fokmerrie waar ik op mocht rijden. Toen ik het rijden wat beter onder de knie had kreeg ik mijn eigen pony en twee maanden daarna reed ik al mijn eerste cross. Ik vond het echt geweldig.”

 

Triathlon voor paarden
In de eventing combineer je zowel het springen als de dressuur met een cross parcours. “Dat maakt het extra lastig, maar je krijgt er ook wel een extra kick van”, aldus Jordy. Omdat je de verschillende disciplines goed onder de knie moet hebben, heb je dus ook verschillende instructeurs nodig. “Dat maakt het ook moeilijk, die twee moeten namelijk ook bij elkaar passen, niet alleen bij mij. Zo zorgen we ervoor dat er zowel voor het paard als mezelf gen verwarring ontstaat.” In de eventing heb je drie onderdelen: een dressuurproef, een springparcours en een crossparcours. De sprongen in het crossparcours kunnen tot 1.60m hoog zijn. Sommigen zijn bijvoorbeeld met een heg, andere zijn niet hoog maar juist weer heel breed.

 

Waaghals
De eventing is dus zeker niet voor watjes. Sommige sprongen zijn en best eng en daarom is het belangrijk om goed met die stress te kunnen omgaan. “Toen ik jonger was, werd ik wel eens bang van een sprong. Maar door veel ervaring op te doen en een goede mental coaching, ben ik nu eigenlijk nooit bang om een sprong te nemen. De cross is mijn favoriete onderdeel. Wanneer je samen met je paard een moeilijke of enge hindernis overwint, geeft dat echt een kick. Dat vind ik erg leuk.”

 

Unieke band
Jordy rijdt verschillende paarden op het hoogste niveau, maar Burry Spirit blijft voor hem speciaal. “Burry is niet zo’n makkelijk paard. Hij heeft een apart karakter en is best eigenwijs, maar eens je zijn vertrouwen hebt gewonnen, gaat hij voor je door het vuur. We hebben een echte vriendschap die is opgebouwd uit wederzijds vertrouwen. Dat heb je ook echt nodig in de eventing.” Jordy en Burry zijn gekwalificeerd voor de Wereldruiterspelen in september die dit jaar in Italië gaan plaatsvinden. Het worden dus nog spannende dagen voor hen.

 

Less is more
Ook op Horse event zal Jordy met een ervaren paard uitleggen hoe je moeilijke hindernissen kan vereenvoudigen. “Ik zal laten zien hoe je een moeilijke hindernis kan nemen en hoe je bijvoorbeeld schuin een hindernis moet nemen. Ik zal ook meer uitleg geven over het rijden van lijntjes en wendingen. Ik wil het publiek laten zien hoe je een paard actief kan houden en hem toch makkelijk en vloeiend over de sprong krijgt. Zo moeten zowel ruiter als paard minder kracht en inspanning gebruiken. Zo blijft het voor beiden makkelijker.”

 

Jordy is aanwezig op Horse Event Youth. Op zaterdag 10 september geeft hij tussen 16.15u-16.35u een crosstraining in de Recreatie Piste Powered by Go Social. Op zondag 11 september geeft hij een clinic tussen 11.25u en 11.45u in de Sport Piste Powered by Aeres MBO Barneveld en tussen 14.00u en 14.20u in de Recreatie piste Powered by Go Social. Hij geeft ook een Q&A op de Paardenpraat Stage om 15.30u.

Partners:

Inschrijven nieuwsbrief

Ben als eerste op de hoogte van alle ins en outs en ontvang exclusieve aanbiedingen