bastiaan masthead

Piaffe en passage trainen vanaf de grond, het kan!

Bastiaan de recht verzorgt alle dagen van Horse Event de clinic ‘Dressuur op zes benen: piaffe en passage uitgelicht’. In deze clinic vertelt Bastiaan veel over zijn trainingsmethode en wat de toegevoegde waarde van het trainen vanaf de grond is voor de (sport)ruiter.

Bastiaan is al op jonge leeftijd in aanraking gekomen met de paardensport. “Op mijn zevende ben ik begonnen met paardrijden. Vanaf dat moment is ook mijn passie voor paarden ontstaan. Toen ik dertien jaar was kreeg ik mijn eerste paard genaamd Cicero. Dit was een extreem gecompliceerd paard waardoor ik op zoek moest naar andere technieken en manieren. Deze zoektocht bracht me tot de opleiding Maestro in de Klassieke Rijkunst.“

Op dit moment runt Bastiaan samen met zijn vrouw een eigen bedrijf, genaamd Equiscio. De visie, dat gedrags- en fysieke problemen bij een paard altijd samen gaan, ligt hieraan ten grondslag. “Gedragsproblemen en fysieke problemen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarnaast is het van groot belang dat een paard moet begrijpen wat we van hem vragen. Al van jongs af aan train ik ‘probleempaarden’. Ik miste hierbij echter begeleiding voor het fysieke en medische gedeelte. Het ging alleen maar over gedrag. Mijn vrouw Amber is erkend paardenarts en miste destijds een het stuk training en verdieping in het bewegingsstelsel. Als wij hier al tegenaan liepen, hoe moeilijk zou het dan voor andere trainers en ruiters zijn? Met al onze kennis en nieuwsgierigheid naar meer kennis kwamen we tot Revalidatiecentrum Equiscio.” Bij Equiscio helpen Bastiaan en Amber eigenaren om hun paarden beter te begrijpen.
Vanuit het bedrijf wordt de NCSAH Hippische beroepsopleiding aangeboden.

De opleiding is inmiddels uitgegroeid tot een door KNHS erkende opleiding en omvat circa 120 studenten en instructeurs. Bastiaan beseft zich maar al te goed dat alles wat hij en Amber hebben opgezet iets is waar hij vroeger alleen maar van kon dromen. “Mijn carrière ligt boven verwachting met wat ik vroeger in gedachte had. Ik heb dromen en doelen en om die te verwezenlijken moet je hard werken! Als ik kijk waar we nu zijn, dan ben ik daar erg trots op en tevreden mee! We zijn nog steeds onderweg en ik hoop nog veel meer te bereiken.”
In de afgelopen jaren heeft Bastiaan veel paarden en mensen geholpen. Ook heeft hij met meerdere ‘afgeschreven’ paarden mooie dingen bereikt. “Ik heb de Grand Prix bereikt met mijn ooit afgeschreven merrie. Een andere dierbare herinnering is mijn rol in het voorprogramma van de Spaanse Rijschool in Ahoy. Daarnaast heb ik succesvol het KWP opgericht en de NCSAH op de kaart gezet. Ik hoop dat de NCSAH zich doorontwikkelt en we nog veel mogen betekenen voor paard en eigenaar. Verder heb ik als droom om nog meer paarden in de Grand Prix te mogen starten en om een eigen show met paarden, muziek en dans te ontwikkelen.” Mooie dromen voor Bastiaan en Amber, die wellicht (hopen we) ooit op het programma van Horse Event komen te staan.

Horse Event
Tijdens de clinics van Bastiaan ligt de focus op het biomechanica van het paard. Hij legt uit hoe een paard leert, hoe we met zijn allen trainen waarbij het welzijn van het paard hoofdzaak is (en blijft) en hoe we de training dusdanig toepassen dat het paard écht begrijpt wat van hem wordt gevraagd. Daarnaast demonstreert Bastiaan hoe je je paard traint vanaf de grond en wat de toegevoegde waarde hiervan is voor de (sport)ruiter. Met name de piaffe en passage worden in deze demonstratie behandeld.