MarcLammers header

KNHS Instructeurscongres

KNHS Instructeurscongres 2021: de instructeur als regisseur

Nadat we ruim een jaar geen evenementen en congressen hebben kunnen bijwonen, durven we dit jaar weer voorzichtig enthousiast te zijn. Hierbij presenteren wij het programma van de derde editie van het KNHS Instructeurscongres tijdens Horse Event op zondag 19 september, met als thema ‘De Instructeur als regisseur’. KNHS en Horse Event zijn trots op de toezegging van topsprekers als Marc Pierard, Jan Sleijfer en Vincent Bijlo en Marion Schreuder als vertrouwde dagvoorzitter.

De instructeur als regisseur
In de driehoek paard, ruiter, begeleider staat de instructeur centraal en heeft hij of zij de regie. Hoe vul je deze rol als instructeur optimaal in? Dr. Marc Pierard, als paardengedragsdeskundige werkzaam aan Hartpury University neem ons mee in vragen als ‘Hoe leert een paard?’ en ‘Hoe passen we deze kennis echt goed toe tijdens het geven van instructie?’ Sportpsycholoog Drs. Jan Sleijfer van NLsportpsycholoog legt de focus op de begeleider in zijn presentatie ‘Wie hebben de teugels in handen?’, waarbij ook de rol van ‘sportouders’ aan bod komt. Na de pauze staat de ruiter in de schijnwerper in diverse praktijksessies met onder andere Edwin Hoogenraat en Tineke Bartels. Cabaretier Vincent Bijlo sluit het congres op spectaculaire wijze met het belangrijke onderwerp ‘een veilig sportklimaat’. Waar ligt de grens tussen een duidelijke uitleg geven en grensoverschrijdend gedrag? Mag een instructeur het been van een ruiter aanraken om uit te leggen op welke plek de hulp beter tot zijn recht komt? Wat doe je als instructeur als de ouders fanatieker zijn dan het onzekere kind op die nét te wakkere, talentvolle sportpony? Vincent neemt ons op zijn geheel eigen wijze mee.

Vertrouwde dagvoorzitter
Marion Schreuder is, uiteraard, weer de vertrouwde dagvoorzitter van het KNHS Instructeurscongres. Marion begeleidt het programma en de praktijksessies op haar eigen enthousiaste en professionele wijze. De dag wordt gestart met een interview met Anne Loosveld, voorzitter van de beroepsgroep hippische instructeurs. Na de lunch interviewt Marion diverse topjeugdruiters uit het kader over hun ontwikkeling tot ruiters in de sport en hun kijk op ouders aan de ring. Marion sluit het instructeurscongres af met de uitreiking van de HIP Award ‘Hippische docent/ instructeur van het Jaar’.

Elkaar ontmoeten
Uiteraard is er ruimte om elkaar te ontmoeten, bij te praten en Horse Event en de standhouders te bezoeken. Het congres start met een koffie ontvangst, er wordt gezamenlijk geluncht op de beursvloer en na afloop is er vanaf 15.00 uur tijd om Horse Event te bezoeken.

Reserveer nu je plaats!
KNHS en Horse Event kijken ernaar uit om weer vele instructeurs te mogen begroeten. Een entreekaart voor het KNHS Instructeurscongres kost € 91,05. KNHS Instructeurs met een licentie betalen € 64,05. Heb je nog geen licentie, maar heb je er eentje aangevraagd? Stuur dan een mail naar opleidingen@knhs.nl, dan zorgen zij ervoor dat je de kaarten met korting kunt bestellen. De entree is inclusief toegang tot Horse Event, koffie ontvangst en lunch.

KNHS Instructeurs ontvangen 50 theoriepunten op de basiskwalificatie voor het deelnemen aan dit congres.

Uiteraard zijn we afhankelijk van de geldende coronamaatregelen.

Programma KNHS Instructeurscongres ‘De instructeur als regisseur’

Zondag 19 september 2021
Onder voorbehoud van wijzigingen

09.30 – 10.00:  
Koffieontvangst op de beursvloer
10.05 – 10.10:  
Opening door Marion Schreuder, dagvoorzitter
10.10 – 10.15:  
Interview voorzitter Beroepsgroep hippische instructeurs Anne Loosveld
10.15 – 11:00:  
Presentatie ‘Hoe leert het paard?’
Dr. Marc Pierard, PhD Applied Biological Sciences, Hartpury University
11.00 – 11.40:  
Presentatie ‘Wie hebben de teugels in handen?’
Drs. Jan Sleijfer, Team NLsportpsycholoog
11.40 – 11.50:   
Wisselmoment en korte pauze
11.50 – 12.35:   
Praktijksessie ‘Juryleden en instructeurs, spreken jullie dezelfde taal?’
Presentatie: Marion Schreuder
Met medewerking van o.a. Edwin Hoogenraat, Anita van Os en Tineke Bartels
12.35 – 13.35:   
Lunch op de beursvloer.
13.40 – 13.55:  
Interview jeugdruiters: ‘Help, mijn ouders staan aan de ring!’
13.55 – 14.40:  
‘Veilig sportklimaat?!’
Vincent Bijlo, cabaretier
14.40 – 14.50:  
Bekendmaking HIP Award ‘Hippische docent/ instructeur van het Jaar’.
14.50 – 15.00:  
Afsluiting

Sprekers

Dr. Marc Pierard
Paardengedragsdeskundige Marc Pierard behaalde begin 2018 zijn doctoraat in de toegepaste biologische wetenschappen aan de KU Leuven (België). Zijn doctoraatsthesis omvatte studies over het sociale gedrag van paarden, selectietesten voor politiepaarden op basis van hun persoonlijkheid en over het ontwikkelen van algemeen aanvaarde definities van paardengedrag. Sinds maart 2019 is hij docent aan Hartpury University in Engeland. Hij focust zich vooral op paardengedrag en –welzijn, zowel bij het lesgeven als in zijn wetenschappelijk onderzoek, en draagt ook bij aan het ontwikkelen van nieuwe paardenopleidingen. Hij is wetenschappelijk lid en voormalig bestuurslid van de International Society for Equitation Science. Hij wordt regelmatig gevraagd als gastdocent inzake paardengedrag en voor interviews over de stand van de wetenschap rond gedrag, training en welzijn van paarden. Marc gaat tijdens het KNHS Instructeurscongres in op het onderwerp ‘Hoe leert een paard’ en ‘Hoe passen we deze kennis echt goed toe tijdens het geven van instructie?’.

Drs Jan Sleijfer
Sportpsycholoog drs. Jan Sleijfer is oprichter van NLsportpsycholoog®. Na het succesvol afronden van de Academie Lichamelijke Opvoeding, studeerde hij cum laude af als sociaal psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is gediplomeerd KNVB oefenmeester voetbal, JBN erkend Judoleraar in de Zorg, bevoegd zweminstructeur, eerstegraads docent krijgskunst en geregistreerd als SPORTPSYCHOLOOG VSPN® en Docent Sportpsychologie VSPN®. Jan traint al ruim 25 jaar de fysieke en mentale weerbaarheid van justitiepersoneel. Ook doceerde hij jarenlang sportpsychologie en martial arts aan de Hogeschool van Amsterdam. Als sportpsycholoog begeleidt Jan topsporters op weg naar de olympische spelen. Eerst richting Londen (2012), Rio (2016) en Tokyo (2021). Honderden talenten uit vele sporten als turnen, hockey, honkbal, paardrijden, trampolinespringen, zwemmen, boksen, judo, karate, bmx fietscross, motocross, karten, tennis, basketball, volleybal, schaatsen, kunstrijden, voetbal volgden zijn mentale trainingen. Jan heeft een duidelijke visie en uitgesproken mening, waarmee hij al jarenlang in de media verschijnt. Tijdens het KNHS instructeurscongres geeft Jan de presentatie ‘Wie heeft de teugels in handen?’, waarin hij ingaat op de samenwerking tussen ruiter, begeleider en instructeur.

Vincent Bijlo
Cabaretier Vincent Bijlo werd op 27 april 1965 geboren in Amsterdam. Hoewel de geest van de swinging sixties hem zeer aansprak, verhuisde hij in 1968 met zijn ouders naar Bussum. Hij ruilde het dorp Bussum in voor de provinciestad Utrecht, waar hij Nederlandse taal- en letterkunde ging studeren. Door tal van oorzaken schopte hij het echter nooit tot de toen nog felbegeerde doctorandusstatus. Na drie jaar van geconcentreerd studeren en nachtenlange debatten met medestudenten, kwam er een nieuwe liefde op zijn pad, het cabaret. Door overmoed en bluf gegrepen gaf hij zich op voor het Leids Cabaretfestival. Hij werd tweede, won de publieks- en persoonlijkheidsprijs en begon daarna aan het maken en spelen van een indrukwekkende reeks cabaretprogramma’s. “Voorstellingen maken is voor mij als ademen. Theater is lucht geven, zon geven, zin geven.”

Naast solovoorstellingen heeft Bijlo een aantal projectvoorstellingen gemaakt, onder meer met Ellen ten Damme en de Konrad Koselleck Bigband. Hij heeft inmiddels vier romans op zijn naam staan en hij schrijft columns voor het Algemeen Dagblad en diverse maandbladen, waaronder het Feyenoord Magazine en Down To Earth. Daarnaast bracht Vincent twee cd’s uit. Tijdens het KNHS Instructeurscongres stipt Bijlo het belangrijke en actuele onderwerp ‘Veilig sportklimaat’ aan.

Fotograaf  foto Vicent Bijlo: Annemieke van der Togt