Bevrijdingsdag- Horse Event-Vincent Liberator-Paarden

In vrijheid werken met je paard

In vrijheid werken met je paard is iets waar elke ruiter naar streeft tijdens zijn training. Zo is er de Fransman Vincent Liberator, die zijn paarden letterlijk vrij laat rondlopen tijdens zijn act. Maar er is evenveel sprake van werken in vrijheid tijdens een dressuurproef of een springparcours, al ziet dat er niet hetzelfde uit als een act van de Fransman. Enkel wanneer er sprake is van vrijheid tijdens de samenwerking tussen paard en ruiter, kan een combinatie succesvol worden.

Het werken in vrijheid is iets wat ook wij mensen niet altijd gekund hebben. Speciaal op deze dag denken we terug aan het moment waarop onze vrijheid werd herwonnen. Na jaren van onderdrukking en uitbuiting, konden de Nederlandse mensen de vrijheid weer proeven. Daarom kijken we juist vandaag graag terug op de hoofdact van Horse Event 2019.

Tijdens zijn adembenemende act galopperen er wel 8 prachtige witte paarden om Vincent Liberator heen. Ze doen dat allemaal zonder halster, zadel, of touw. Ze zijn volledig vrij. De paarden laten zien wat ze kunnen door de kleinste aanwijzingen die Vincent hen geeft. Maar wat het meeste opvalt tijdens zijn act is de liefde waarmee de paarden deze opdrachten voor hem uitvoeren. Zelfs als ze met z’n achten door elkaar galopperen, verliest geen enkel paard Vincent uit het oog.

Vincent Liberator leerde van jongs af aan de kneepjes kennen van de vrijheidsdressuur. Dat deed hij helemaal alleen. Al zou hij het zelf niet zo omschrijven. “Wanneer je echt gepassioneerd bent door wat je doet, ga je actief opzoek naar datgene wat je beter maakt. Bij mij waren dat de paarden. Zij hebben mij alles geleerd. Ook al kunnen ze niet spreken, paarden proberen toch met jou te communiceren via hele kleine gebaren. Zo laten ze je weten wat goed en wat fout is. Door die subtiele tekens goed in de gaten te houden leer je dus heel wat.”

 

Tijdens zijn act zie je geregeld een paard dat even iets anders gaat doen, bijvoorbeeld even ‘Hallo’ gaat zeggen tegen het publiek, even rollen in het zand van de piste, of gewoon de andere kant uit galopperen. Sommige mensen denken misschien dat het niet bij zijn act hoort, maar niets is minder waar. Vincent werkt namelijk in vrijheid met zijn paarden. Als ze zichzelf uit een situatie willen halen, kunnen ze dat. Daarbij, komen ze altijd weer terug bij Vincent wanneer hij hen roept. Dat de paarden even rollen in het zand betekent ook dat ze zich enorm op hun gemak voelen en niet negatief beïnvloed worden door de toeschouwers bij hun act.

Wij voelen als toeschouwer meteen dat deze paarden worden verzorgd en getraind met liefde. De oefeningen die de paarden uitvoeren in volledige vrijheid, geeft de eeuwenoude vriendschap tussen paard en mens weer. Die vrijheid en vriendschap moet gevierd worden, net zoals we onze vrijheid jaarlijks vieren op Bevrijdingsdag. De dag waarop 75 jaar geleden weer plaats was voor vriendschap, gelach en vrijheid.