Daantje Bos-6

Hoe start je met neckrope rijden?

Daantje Bos is maar liefst tweevoudig Nederlands Kampioen neckrope rijden met haar paard Methar, waar ze vrijwel altijd zonder hoofdstel mee rijdt. In dit artikel legt ze ons uit hoe je een start maakt met het rijden met een neckrope. Iets wat volgens Daantje elk paard of elke pony kan leren.

Dankzij haar moeder die al regelmatig met een neckrope reed is Daantje Bos op achtjarige leeftijd begonnen met het neckrope rijden op haar pony. Sindsdien heeft ze veel kunnen oefenen en is ze er steeds beter in geworden. Inmiddels doet ze alles met een neckrope, van Grand Prix-dressuuroefeningen tot springen en buitenrijden. Zelfs het mennen kan ze zonder hoofdstel.

Ieder paard kan het leren

Volgens Daantje kunnen alle paarden het leren. “Mijn eigen paard is het lastigste wat we ooit op stal hebben gehad en daar rijd ik altijd mee zonder een hoofdstel. Bij sommige paarden kost het iets meer tijd, maar als je een paard met lange teugel in balans kunt laten lopen dan zou je er gerust mee kunnen beginnen. De eerste stap naar het neckrope rijden is het bitloos rijden met een simpel bitloos hoofdstel. Vervolgens ga je met een combinatie van een bitloos hoofdstel en een neckrope rijden. Langzaam ga je steeds meer je teugels loslaten en meer met de neckrope sturen. Mocht je nog een keer moeten corrigeren dan heb je nog teugels die je even kort op kunt pakken. Ik doe deze stap liever niet met een gewoon hoofdstel met bit, omdat de inwerking dan gelijk zo direct is wat op het paard als straffen over kan komen en dat is juist iets wat ik niet wil.”

Kleine stapjes

“Het handig om het neckrope rijden in het begin in een afgesloten ruimte te doen”, legt Daantje uit. “Zodat het niet erg is als het sturen niet direct lukt. “Ook is het fijn als er iemand bij is die je vertrouwt als je het nog een beetje spannend vindt. Als je merkt dat je de teugels echt niet meer nodig hebt om te corrigeren kan je een keer kort het hoofdstel afdoen. Dit lijkt nu misschien een grote stap, maar maakt op dat moment weinig verschil. Begin gewoon met een rondje stappen en doe dan je hoofdstel weer om. Niks overhaasten en gewoon in kleine stapjes werken. Nieuwe dingen leren vergt immers veel concentratie. Dit kan je verder uitbouwen tot langere stukken en het draven en galopperen.”

Meer balans

Daantje vertelt dat het rijden met neckrope onwijs goed is voor de balans van je paard. “Hierdoor leren ze heel goed om op eigen benen te lopen. Ook jonge paarden die ik in training heb of net zadelmak heb gemaakt, rijd ik met een neckrope. Vaak merk je na de eerste keer al meteen dat ze veel meer balans creëren en ook met een ruiter op hun rug op eigen benen kunnen lopen zonder steun in de hand te zoeken.”

Nagefelijk rijden

Dat je met een neckrope niet serieus dressuur kan rijden is volgens Daantje onzin. “Ik kan alle oefeningen tot en met de Grand Prix met een neckrope. Met een neckrope kan je een paard prima nagefelijk rijden. Je moet uiteraard wel heel goed met je been en zit rijden. Met je been activeer je het achterbeen, wat je vervolgens wat afremt zodat het paard niet versnelt, maar richting verzameling gaat. Als je een paard lekker door zijn lijf en over de rug laat bewegen dan komt dat nageven bijna altijd vanzelf.”

Ben jij benieuwd geworden naar hoe Daantje dit doet in de praktijk? Op 11 en 12 september verzorgt zij een show met haar kampioenspaard op Horse Event. Klik hier voor meer informatie over haar show.