Lammert Haanstra (1)

Hoe los je longeerproblemen op?

Er zijn verschillende problemen waar je tijdens het longeren tegenaan kunt lopen. Twee kwesties die volgens longeerspecialist Lammert Haanstra het meeste voorkomen zijn het naar binnen vallen en het stijf houden van de rug. Maar hoe los je dit op?

Het longeren kun je naast diverse disciplines gebruiken om je paard onbelast zonder ruiter of menwagen te trainen. En het longeren kan daarbij wel degelijk helpen om je paard in het werk te verbeteren. “De paarden van tegenwoordig worden steeds edeler gefokt en zijn sterker in hun verbindingen, werkwilliger en reageren sneller”, vertelt Lammert Haanstra. “Als trainers moeten we daarop kunnen inspelen en ervoor zorgen dat de africhting van de (jonge) paarden bewust gebeurt om ze klaar te maken voor het werk wat we aan ze gaan vragen. Een losse rug is daar één aspect van, wat zorgt voor meer plezier in het werk en het voorkomen van blessures.”

Correct bewegen

Om de paarden te kunnen helpen bij hun ontwikkeling moet je volgens Lammert echter wel weten hoe een paard correct beweegt. “Los door het lijf, gesloten, zodat hij de krachten van het lichaam op de juiste manier in jouw hand terug kan geven. De longe is bij uitstek geschikt om het correcte bewegen te trainen, omdat als je er als ruiter eenmaal op zit het bijna onmogelijk is om het paard helemaal niet te hinderen daarin. Daarnaast is het voor ruiters veel beter om op een paard te stappen waarbij de uitgangssituatie ideaal is, zodat deze dit gevoel leert te ontwikkelen.”

Enkele of dubbele longeerlijn

Het longeren gebeurt bij Lammert met het uitgangspunt het paard lekker door zijn lijf te laten bewegen en daarbij een beetje te begrenzen. “Daarmee bedoel ik niet vastzetten in een bepaalde houding, want dat heeft weinig te maken met de ontwikkeling van de atletische mogelijkheden van het paard. Daarom longeer ik het liefste met een dubbele longe of bijzettouwtje. Als je die laatste op de juiste manier bevestigt dan is dit een doorlopend circuit met een inwerking die je per paard kunt aanpassen. Om te beginnen zou ik eerst met een enkelvoudige longe beginnen. Voor veel mensen zijn twee lijnen met een zweep al ingewikkeld genoeg, dus voor je daarmee begint is het belangrijk om aan de enkele lijn het paard goed aan de hulpen te hebben. Het paard moet goed luisteren en een fijne nagefelijkheid en lichte aanleuning aan de longeerlijn hebben voordat je aan de techniek van de dubbele longe kunt gaan werken.”

In gesprek komen

Houdt je paard zich te stijf in de rug? Dat is iets wat volgens Lammert veel bij menpaarden voorkomt die vaak in dezelfde houding lopen. Dan moet je er eerst voor zorgen dat je met zo’n paard in gesprek komt. “De uitgangspunten van dat gesprek moeten rust en discipline zijn. Vooral drukke paarden vinden het prettig als er duidelijkheid is. Hoe drukker en onduidelijker jij bent in je hulpen des te meer je paard dit ook wordt. Daarbij moet je ook niet te veel willen. Een paard moet op kunnen brengen wat je van ze vraagt en daarbij is belonen een toverwoord. Wanneer ze iets goed doen: direct belonen en dan zul je merken dat het paard het steeds fijner gaat vinden om samen te werken. Ontspanning van de rug moet je dus ook onmiddellijk belonen om steeds sneller resultaat te krijgen.”

Afhankelijk van het paard

Daarnaast kun je met de manier van bijzetten al heel veel bereiken. “Mits je dit op de juiste manier inzet. De manier is afhankelijk van de bouw en de leeftijd van het paard. Een Friese hengst die heel macho met zijn hoofd omhoog loopt en daarbij zijn rug wegdrukt wil ik iets lager bijzetten om eerst een voorwaarts neerwaartse tendens te creëren, zodat hij zijn rug beter gaat gebruiken. Een paard die daarentegen wat hoger is in zijn kruis en wat meer op de voorhand valt wil ik echter wat hoger instellen om in deze houding de juiste balans te laten vinden. Zo is de aanpak bij elk paard net weer een beetje anders, al begint het allemaal met de juiste rustige communicatie.”

Op 18 en 19 september is Lammert Haanstra aanwezig om zijn kennis over en jarenlange ervaring met het longeren met jou als toeschouwer te delen! Leer hoe je je paard op de juiste manier traint met longeren.