Supplementen voor paarden

Het voeren van supplementen, heeft dat zin?

Supplementen heb je tegenwoordig voor van alles en nog wat, maar dat betekent niet dat jouw paard dat ook echt allemaal en altijd nodig heeft. Maar wanneer heeft je paard dan wel echt iets extra’s nodig? We vroegen het paardendierenarts Thibault Frippiat van sportpaardenarts.nl, die zich mede gespecialiseerd heeft in deze materie.

Volgens Thibault Frippiat is het belangrijk om als eerste te zeggen dat een goede voeding altijd je uitgangsbasis moet zijn. “Een goed rantsoen is het belangrijkste voor een paard en als dierenarts zou ik daarom dus altijd aanraden om eerst te kijken hoe we met de voeding iets op kunnen lossen.”

Eerst rantsoen berekenen

Thibault vertelt dat wanneer je kwalitatief krachtvoer (van een serieus merk) naast een kwalitatief ruwvoer voert, paarden in principe niet snel een tekort krijgen wat je op zou moeten vullen met supplementen. “Maar wanneer je twijfelt is het altijd goed om je dierenarts een rantsoenberekening te laten doen om erachter te komen of je huidige rantsoen geen tekorten oplevert. Is dit wel zo dan zou ik altijd eerst kijken hoe je dit met het dieet zelf op kan lossen.”

Balancers

“Maar is dat niet het geval en heeft je paard bijvoorbeeld een tekort aan vitamine E dan kan je dit toevoegen met een supplement. Vaak zit deze vitamine samen met andere vitamines in een supplement zoals een multivitamine. Het fijne aan vitamines en mineralen is dat ze meestal veilig zijn. Wanneer je deze te veel geeft is dit niet direct schadelijk. Of je moet meer dan twintig keer de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voeren. Toch wil ik hiermee niet zeggen: ‘baad het niet dan schaadt het niet’. Maar als je bepaalde tekorten hebt die je alleen kunt verkrijgen in combinatie met andere vitaminen dan is dat zo.” Het compenseren van tekorten is dus een van de twee typen supplementen die Thibault zou aanraden, de zogenaamde balancers.

Balancers vs. gerichte supplementen

“Daarnaast heb je ook supplementen die iets toevoegen voor een specifiek doel. Denk aan de combinatie glucosamine/chondroïtine voor de gewrichten of antioxidanten voor de spieren. Dat is iets wat je niet direct in het rantsoen terugvindt en dus vaak wel in supplementen moet zoeken. Stel je gaat intensief trainen dan kun je een spierbeschermer geven met antioxidanten, als preventie tegen schade aan de spieren. Doe dat wel altijd in overleg met je dierenarts of wanneer je zeker weet dat de intensiteit van je training hoog genoeg is om iets preventiefs te geven.”

Preventief of met aanleiding?

“Naast de spierbeschermers zijn elektrolyten voor mij als dierenarts hele waardevolle supplementen om preventief te gebruiken. Elektrolyten spelen veel rollen in het lichaam, maar het supplementeren van elektrolyten bij paarden doen we met name voor de spieren, het zenuwstelsel en de bloedcellen. Een paard kan tijdens een intensieve training, met name met warm weer, veel vocht verliezen, tot wel meer dan tien liter. In tegenstelling tot het zweet van mensen bevat paardenzweet veel elektrolyten waardoor snel tekorten ontstaan, wat schadelijk is voor onder andere de spiercellen. In dit kader is het dus belangrijker om deze tekorten preventief op te vullen. Bij sportpaarden met intensieve trainingen of wedstrijden in warme weeromstandigheden, kan je dit zonder elektrolyten bijna niet voorkomen.” Naast preventieve supplementen heb je volgens Thibault natuurlijk ook nog de supplementen die je gebruikt wanneer je daar een echte aanleiding voor hebt. Denk aan de combinatie glucosamine/chondroïtine bij artrose of biotine bij hoefproblemen.

Supplementenprobleem

De paardeneigenaar van tegenwoordig weet soms prima welk supplement te geven bij welke aanleiding, maar toch is het goed om ook in overleg te blijven met je dierenarts hierover, zo ook volgens deze arts. “In tegenstelling tot geregistreerde diergeneesmiddelen, hoeven supplementen voor paarden geen bewezen effect te hebben op het paardenlichaam om op de markt te komen. Er zijn wel wat regels, maar die hebben vooral te maken met de inhoud, de veiligheid van het product (zowel voor paard als mens). Dus niet alles wat je kan kopen zal daadwerkelijk ook effectief zijn. Vergelijk het even met een pak zout waar jij je eigen merk opplakt en de naam elektrolyten. Dat is correct, want natrium en chloride zijn elektrolyten. Maar er zijn andere elektrolyten waar je paard baat bij heeft die er dus niet in zitten. Hoeveelheden worden niet echt gecontroleerd naar het effect en dat is wel vervelend voor paardeneigenaren. Want wat is goed? Er zijn bijvoorbeeld ook merken die maar weinig werkzame stoffen gebruiken en waar veel suiker in zit. Dit is misschien niet direct schadelijk, maar dit is wel een hele dure bak suiker. Ook de vorm van de werkzame stoffen speelt een rol in de opneembaarheid van een product. Vraag dus altijd advies wanneer je twijfelt.”

Aanraders van Thibault

Hoewel supplementen overal te koop zijn, raadt Thibault aan om advies in te winnen bij de dierenarts. “Supplementen horen bij de voeding, en voeding hoort bij de gezondheid. De dierenarts is daar bij uitstek je beste partner voor.” Zelf heeft Thibault zich recent in de literatuur verdiept, meerdere supplementen onder de loep genomen en daarnaast zijn eigen lijn opgezet specifiek voor het sportpaard. “Ik heb gekeken naar wat werkt volgens de literatuur en wat niet en wat daarnaast ook voor het paard goed opneembaar is. Sommige stoffen zouden misschien wel werken, maar zijn voor een paard niet goed opneembaar. Ze belanden dan in de mest, daar heb je niet veel aan. Als service bied ik op de website van sportpaardenarts.nl meerdere supplementen aan die de prestaties van het paard positief beïnvloeden. Een deel komt uit eigen lijn. Een deel komt van andere merken waar ik zelf ervaring mee heb en waar ik als dierenarts achter sta. Dat betekent overigens niet dat andere merken niet goed zijn, ik probeer elk jaar nieuwe producten te onderzoeken en aan het assortiment toe te voegen.”

Heb je vragen over supplementen? Thibault wil je graag van antwoorden voorzien. Neem contact op via sportpaardenarts.nl.