Annemarie van der Toorn (28)

Help mijn paard wil de trailer niet in…

Problemen rondom het trailerladen blijven voor veel mensen een interessant onderwerp. Logisch want als je je paard of pony wilt vervoeren is het wel zo fijn als deze makkelijk te laden is. Toch hoeft het volgens gedragstrainer Annemarie van der Toorn in de meeste gevallen echt niet moeilijk te zijn. Observeren en communiceren zijn hierbij belangrijke sleutelwoorden.

Ten eerste is het belangrijk om te beseffen dat het voor een paard volkomen onlogisch is om een trailer in te gaan. “Het is immers een kleine ruimte, laag, donker en het klinkt en ruikt anders”, legt Annemarie van der Toorn uit. “Niet echt redenen om deze ruimte graag te willen betreden dus. Daarnaast kan het paard uiteraard ook al een slechte ervaring hebben of verdoofd of met pijn zijn vervoerd. Daardoor gaan ze associaties leggen, waardoor het laden steeds moeilijk gaat en er uiteindelijk voor zorgt dat ze er helemaal niet meer in willen of meteen achteruit vliegen zodra ze erin staan.”

Associatie

Een paard leert dus door associatie, waarbij verschillende gebeurtenissen onbewust met elkaar in verband worden gebracht. “Ook dingen die je hem helemaal niet wilt leren. Denk jij dus lekker langzaam je paard aan de trailer te laten wennen door tien keer in de buurt van de trailer bezig te zijn zonder dat hij de klep op hoeft? Dan heeft je paard eigenlijk al geleerd dat het niet iets is om bang van te zijn als hij er naast staat, maar ook dat hij er niet in hoeft. Een ander uiterste is om in gevecht te gaan en vanuit stress je paard de trailer in te jagen. Wat je dan wel moet doen? Je paard observeren en lezen waarom het trailerladen een probleem vormt.”

In blokken hakken

“Onderzoek waarom je paard precies niet in de trailer wilt, want daar kan je mee aan de slag”, is het advies van Annemarie. “Vindt je paard de ondergrond van de klep bijvoorbeeld eng, omdat dit anders is dan de grond? Hak dit dan in kleine blokken. Leer je paard eerst over een zeiltje op de grond lopen en leg hier vervolgens een plank onder en haal het zeil stukje bij beetje weg. Zet de plank dan eens een beetje schuin. Maar ook het lopen door smalle doorgangen kun je gewoon in de bak leren met bijvoorbeeld staanders. Zo leer je het paard wat er van hem verwacht wordt in bepaalde situaties. Als hij door dit soort oefeningen gaat snappen wat je bedoelt met jouw hulpen dan wordt het trailerladen in ieder geval al een stuk makkelijker. Deze training helpt ook enorm bij de communicatie tussen jou en je paard, want tijdens deze oefeningen ga je hem al hulpen aanleren die je straks met het laden kunt gebruiken.”

Positieve stress

Pas als die stappen zijn doorlopen adviseert Annemarie om met het laden zelf te beginnen. “Dat doen wij altijd in een lege trailer met het voordeurtje dicht om te voorkomen dat ze er aan de voorkant uitschieten, dat is natuurlijk gevaarlijk. Omdat paarden visueel een heel ander perspectief hebben dan wij mensen is het belangrijk om de trailer niet in een open veld te zetten, maar om een soort tunnel te creëren met staanders, hekken of een muur. Dit maakt het optisch iets makkelijker om richting de trailer te bewegen. Daarna gaan we voorwaarts richting de trailer werken en als dat op een moment niet meer lukt dan werken we naar links of rechts. Het belangrijkste is dat wanneer jij druk op de lijn geeft, het paard reageert door van de druk af te komen. Het is hierbij vaak niet te voorkomen dat het paard wat stress opbouwt, maar dat hoeft niet negatief te zijn. Als een paard iets beheerst dan voelt hij zich comfortabel, maar wanneer er iets geleerd moet worden ontstaat er automatisch wat stress. Wanneer je het paard goed leert observeren ga je werken met motivational stress oftewel positieve stress, wat dus nodig is om nieuwe dingen te leren. Het goed observeren leert je tot hoe ver je jouw paard kunt uitdagen voordat deze stress omslaat in paniek, iets wat juist weer niet bevorderlijk is voor het leerproces.”

Blijven herhalen

Wanneer het paard voor de eerste keer op de trailer staat, laat Annemarie hem een seconde staan voordat ze rustig omdraait om het paard er weer uit te begeleiden. “De volgende keren laat ik het paard steeds iets langer staan. Vaak geef ik in de trailer wat eten om de plek met iets leuks te verbinden. Dit probeer ik op de grond te geven, zodat het paard zijn hoofd omlaag moet doen. Een houding waarin de stress van nature al lager is. Een volgende stap is om wat te schakelen op de klep. Staat het paard in de trailer? Dan doe ik twee passen terug en ga ik vervolgens weer de trailer in. Als dit je lukt dan ben je al een heel eind, maar dit moet je uiteraard wel een tijdje blijven herhalen voordat het bevestigd is. Trailerladen is niet iets wat je paard in een keer doet, maar dat geldt voor een galopspirouette toch ook? Geen enkele uitdaging krijg je onder de knie zonder ermee aan de slag te gaan.”

Op Horse Event zal Annemarie samen met haar team verschillende clinics geven over het trailerladen, maar ook laat ze samen met Jesse Drent meer zien over het belonen van je paard. Lees hier meer over Annemarie haar clicnis op Horse Event.