Horse event zondag camera 1_27

Foutloos rijden, heb je dat zelf in de hand?

De ringmeester roept je. De spanning stijgt. Gaat het lukken om dit keer foutloos te rijden? Voor veel springruiters is het elke wedstrijd weer een verrassing, maar heb je dit als ruiter niet zelf in de hand dan? Met bondscoach en voormalig Olympisch springruiter Rob Ehrens gingen wij in gesprek hierover.

Groot deel heb je zelf in de hand, maar niet alles

De eerste woorden die Rob uitspreekt na de vraag of je foutloos rijden zelf in de hand hebt zijn: “Een groot deel heb je zelf in de hand, maar niet alles. Dat maakt onze sport ook zo bijzonder. Soms zit je als ruiter goed op je paard, heb je goede controle over je paard en rijd je de perfecte afstand, maar laat je paard om onverklaarbare reden toch ergens een voetje zakken, waardoor je een balk hebt. Dat kan. Echter, en gelukkig, heb je een groot deel wél zelf in de hand.”

Het gesprek gaat verder, want wat kun je dan wel zelf doen om de kans op een foutloze ronde te vergroten? “In eerste instantie gaat het om twee punten. Dat zijn 1: Rijtechniek en 2: Een combinatie vormen met je paard. Als je deze twee punten perfect op elkaar af kunt stemmen, dan heb je controle. Je kunt dan precies bepalen wat je paard moet doen, bijvoorbeeld qua tempo en in bochten. De hoogte van de hindernissen is dan eigenlijk ook niet meer van belang. Wanneer je deze twee punten goed afgestemd hebt, dan kun je zowel een 1 meter parcours als een 1.30m parcours springen.”

Amateur of professionele ruiter, dit maakt niet uit

Vervolgens wordt er gesproken over tips voor amateurruiters, om toe te werken naar een foutloos parcours. Rob heeft hier een duidelijke mening over: “Of je nou amateurruiter of een professionele ruiter bent, het begin moet goed zijn. Het begin is de positie op én de communicatie mét je paard. Deze moeten beide goed zijn en hebben niks met talent te maken. Regelmatig spreek ik ruiters die aangeven dat ze niet foutloos rond komen, want ja, ze zijn maar amateur. Dat vind ik onzin. Als jij leert communiceren met je paard en de juiste houding op je paard hebt, dan kan je als amateurruiter ook gewoon een foutloze ronde rijden. Daarvoor heb je echt geen bovengemiddeld talent nodig.

Natuurlijk heb je ‘hoogbegaafde’ ruiters, die ondanks dat de basis nog niet helemaal klopt, toch foutloos rond weten te komen. Deze ruiters zijn gewoon heel handig op hun paard en hebben een paard die dat op dat moment accepteert. Dit is echter nooit voor de lange duur. Om succesvol te blijven moeten ook deze ruiters zorgen dat de basis op orde is. Anders kom je jezelf een keer tegen.”

Mentale en fysieke gesteldheid spelen ook een rol

Waar er vroeger vooral gekeken werd hoe we de paarden zo optimaal mogelijk konden trainen, zodat ze mentaal en fysiek in staat waren om prestaties te leveren, wordt er tegenwoordig ook steeds meer naar de ruiter gekeken. Onze vraag aan Rob: ‘Heeft het mentale en fysieke aspect van de ruiter nog invloed op het foutloos rijden?’.

“Natuurlijk is dit ook van invloed. Bij de jeugd werken we al aan het mentale aspect, bijvoorbeeld ‘hoe ga je met spanning om?’. Je kan immers je rijtechniek en communicatie met je paard fantastisch op orde hebben, maar als je door de spanning in de ring alles vergeet, dan heb je daar niets aan. Dit

zien we ook met de fysieke mogelijkheden van de ruiter. Als je mentaal sterk bent en goed kunt communiceren met je paard, maar als een stijve plank op je paard zit, dan zal het moeilijk

worden om foutloos rond te springen. Het is dus belangrijk dat je als ruiter ook deze aspecten voldoende aandacht geeft.”

Het belangrijkste is dat je een lekker rondje hebt gereden

De basis is dus dé sleutel naar een foutloos rondje, maar is dit nu echt het belangrijkste? Rob: “Zeker niet. Het belangrijkste is dat je een fijn gevoel overhoudt aan je ronde. Dat je gewoon een lekker rondje hebt gereden. En ja, dit kan ook een ronde zijn waar een foutje in zat. Ik heb regelmatig fijne rondes gereden, met daarin een foutje. Daarnaast zie ik ook veel ruiters die vinden dat ze goed gereden hebben, omdat ze foutloos zijn, maar eigenlijk helemaal geen fijne rond reden. Lekker rijden zou altijd het doel moeten zijn!”

Nog een paar laatste tips

“Op dit moment zijn er alleen internationale wedstrijden te bekijken via televisie of live stream, vanwege de maatregelen. Eigenlijk vind ik dit wel lekker, omdat je dan echt de mogelijkheid hebt om alle rondes goed te bekijken. Tijdens een evenement word ik toch vaak aangesproken of op een andere manier afgeleid, terwijl je zo veel kunt leren van het kijken naar de sport. En ik vind dat ook nog eens erg leuk. Tip 1: kijk eens naar live streams van internationale wedstrijden of wanneer het weer kan, ga naar evenementen en bekijk ook het losrijden. Zie bij welke ruiters de basis op orde is en welke ruiters het voornamelijk moeten hebben van hun handigheid. Over de verschillende wedstrijden heen, zie je dan ook dat de ruiters met een goede basis blijven of beter (blijven) presteren.

Tip 2. wanneer je het interessant vindt om meer te leren over hoe je de basis op orde krijgt, om uiteindelijk foutloos rond te kunnen springen, dan kun je mijn Masterclass bestellen. In 10 videolessen laat ik samen met mijn zoon Robbert diverse oefeningen zien waar je thuis mee aan de slag kunt om jouw basis te verbeteren. Dit doen we met verschillende paarden en in een logische opbouw, waarbij er rekening wordt gehouden met de leeftijd, ervaring en het karakter van het paard. Succes!”