EHBO paarden hartslag Horse Event

EHBO bij paarden: wat moet je weten?

Als kind leer je al de beginselen van de EHBO bij mensen, maar wanneer je een eigen paard of verzorgpony hebt is het ook handig om je eens in de eerste hulp bij ongelukken voor je paard te verdiepen. Samen met paardendierenarts Fenna Westerduin zetten we de belangrijkste zaken op een rij.

Voordat je eerste hulp bij je paard gaat verlenen is het belangrijk om te weten hoe jouw paard er gezond uitziet. Weet jij bijvoorbeeld hoe je een ziek paard of paard met pijn herkent? Doe daarom regelmatig een algemeen onderzoek. Om te beginnen ga je dus aan de slag met de beoordeling van de gezondheidstoestand. Doe dit vooral systematisch, zodat je niks vergeet en start met de algemene indruk. Bij de algemene indruk let je op gedrag, houding en bewegingen, voedingstoestand, verzorgingstoestand en opvallende afwijkingen.

Vervolgens ga je verder met een lichamelijk onderzoek, waarbij een vaste volgorde heel belangrijk is. Begin met de ademhaling. Die mag volgens de standaard zo’n 8-14 per minuut zijn. Je gaat verder met de pols die normaal gesproken in rust tussen de 28-40 slagen per minuut ligt. Vervolgens gaan we de temperatuur meten. Wanneer deze tussen de 37.4 en 38 graden ligt, zit je goed. Bij veulens is deze vaak iets hoger. Omdat de temperatuur per paard iets kan afwijken, is het goed om regelmatig in een normale situatie te bekijken wat voor jouw paard het uitgangspunt is. Dit geldt trouwens ook voor de ademhaling en pols. Zo kun je beter handelen als er echt iets aan de hand is. Het lichamelijk onderzoek rond je af met het controleren van de slijmvliezen, lymfeknopen, huid, beharing en hoeven.

Nu je weet hoe jouw paard er gezond uitziet! Waar moet je dan op letten of wat moet je doen als er iets mis is?!

EHBO paarden hartslag Horse Event

Koliek

Koliek is een veelvoorkomende en vaak acute kwaal bij paarden die onder andere kan ontstaan door verstoppingen, darmkrampen, wormen, ontstekingen en gasvorming. Bij koliek is het verstandig om de dierenarts te bellen en je eigen veiligheid in acht te nemen. Probeer de pols op te nemen als dat kan en geef het paard de ruimte, zodat hij zich niet kan verwonden. De temperatuur opnemen is bij koliek minder belangrijk en vaak gevaarlijk, dus doe dit liever niet. Kijk of het paard recent heeft gemest en kijk of je hier iets afwijkends aan ziet, bijvoorbeeld zand of wormen in de mest. Houd het paard goed in de gaten. In sommige gevallen kan 10-15 minuten wandelen het paard afleiden.

Verwondingen

Iedereen heeft wel eens een wondje, zo ook je paard. Wanneer deze groter is dan 2 cm of op een risicovolle plaats zit, zoals bij een gewricht, is het toch verstandig om de dierenarts te bellen. Voordat deze komt kan je wel alvast de wond schoonmaken met een zachte straal lauw water. Spuit vooral niks op de wond. Wanneer er kans is dat de wond nog viezer gaat worden, kan het nodig zijn om een noodverband aan te leggen. Leg hiervoor een steriel gaasje op de wond, leg hier watten omheen en leg het verband van onder naar boven aan.

Peesproblemen

Wanneer je vermoed dat je paard een peesblessure heeft is het verstandig om het been direct 10 minuten te koelen door het af te spuiten met koud water of coldpacks. Zet het paard direct op rust en begin niet na twee dagen weer met rijden. Het kan zijn dat de zwelling is afgenomen, maar in het geval van een peesblessure is dit nog niet hersteld. Wacht dus niet te lang met een plan opstellen in overleg met je dierenarts.

 

EHBO paarden pony Horse Event

Nageltred of spijker in de hoef

Dit is erg vervelend en in eerste instantie zou je deze er graag uit willen halen, maar doe dit liever niet. Bel de dierenarts en laat die het voorwerp eruit halen, zodat deze kan checken wat er eventueel geraakt kan zijn en je verzekerd bent dat er niks is blijven zitten. Als de kans is dat de wond juist erger wordt door de spijker te laten zitten, dan mag deze er natuurlijk wel uit. Onthoud goed waar en hoe de spijker in de wond zat en of er vocht of bloed uit de wond kwam toen de spijker eruit werd gehaald.

EHBO-kist

Zorg dat er altijd een goedgevulde EHBO-kist op stal staat met de volgende materialen:

  • Thermometer
  • Watten
  • Steriele gaasjes
  • Zelfklevend verband
  • Schaar
  • Bandages
  • Ontsmettingsmiddel
  • Handschoenen
  • Praam
  • Zaklamp

Vond je deze blog interessant? Lees dan ook de blog met tips voor het opbouwen van de training na een blessure of leer meer over bewust fokken: erfelijke aandoeningen.