Zitcompetitie4

Een aangepaste Harry’s Horse Zitcompetitie in 2020

Vorig jaar werd de finale van de zitcompetitie op Horse Event verreden. Nadat het populaire onderdeel ontbrak op de 17 de editie van Horse Event werd het vorig jaar weer toegevoegd aan het programma en ook dit jaar zijn ze weer van de partij. De wedstrijd verloopt niet helemaal zoals we dat gewend zijn, maar dat houdt ons natuurlijk niet tegen om de Bestzittende Manegeruiter van Nederland te vinden en te bekronen!

 Door de huidige toestand waarin Nederland en de rest van de wereld zich bevindt, is het voor de ruiters niet makkelijk om zich goed voor te bereiden op de eerste finales van de zitcompetitie. Deze zouden normaal gezien gereden worden op 7, 14 en 21 juni. De KNHS en de FNRS hebben daarom samen besloten om de Regiofinales van de Harry’s Horse Zitcompetitie 2020 te laten vervallen. In plaats daarvan worden er op 4 locaties Kwartfinales gereden. Vanuit elk Ruitersportcentrum mogen maximaal 4 ruiters (1 per categorie) opgegeven worden. De Kwartfinales zullen op 6 september op 4 verschillende locaties doorgaan:

 1. Manege Zwolle (Zwolle, Overijssel)
 2. Manege de Groote Wielen (Rosmalen, Noord-Brabant)
 3. HC de Delft (Assendelft, Noord-Holland)
 4. Stal Groenendaal (Bunschoten, Utrecht)

Voor wie?

De zitcompetitie is geopend voor iedere ruiter vanaf 10 jaar die in het bezit is van een geldig ruiterpaspoort met registratie van deelname aan de F-proeven. Daarbij moet je aangesloten zijn bij een FNRS-ruitersportcentrum. Ruiters en amazones die een actieve KNHS startpas hebben kunnen aan de Zitcompetitie niet meedoen.

De categorieën

 • Categorie 1: 10 t/m 12 jaar, in het bezit van het F4 diploma
 • Categorie 2: 13 t/m 17 jaar, niet in het bezit van het F8 diploma
 • Categorie 3: 13 t/m 17 jaar, in het bezit van het F8 diploma
 • Categorie 4: 18 jaar en ouder, alle niveaus

De peildatum voor leeftijd, niveau en actieve startpas (startgerechtigdheid) is 1 april 2020.

 

 

Geen makkie

De proeven die tijdens de finales gereden worden, zijn speciaal ontwikkeld voor de Zitcompetitie. Door middel van deze proeven kunnen de FNRS Juryleden beoordelen hoe goed de ruiters scoren op alle aspecten van een goede zit. De ruiters krijgen een score van 1-10 op volgende punten:

 • Onafhankelijke zit van de ruiter
 • Balans van de ruiter
 • Houding van de ruiter
 • Beenligging en de juistheid van de beenhulpen
 • Handhouding en de juistheid van de teugelhulpen
 • Het ontspannen meegaan met de bewegingen van het paard
 • Algemene indruk

Het belooft een spannende wedstrijd te worden want net als vorig jaar zullen de deelnemers aan elkaar gewaagd zijn. Een goede houding is erg belangrijk om goed te kunnen paardrijden. Het winnen van deze wedstrijd is zeker niet gemakkelijk want elke ruiter wordt vlijmscherp door de jury in het oog gehouden.

De finale

 Net als vorig jaar zullen de spannende halve finale en finale verreden worden tijdens Horse Event 2020. Op zaterdag 19 september strijden de finalisten van overal uit Nederland voor de titel. Onder aanmoediging van het publiek zullen ze hun beste beentje voorzetten. En wie weet, misschien ga jij dit jaar wel naar huis als ‘Bestzittende Manegeruiter van het Jaar’.

Klik hier voor meer informatie