horse-4114146_1920

Dressuurtraining met cavaletti’s

Lammert Laseur traint al jaren enorm veel paarden met cavaletti-werk. Iets wat in Duitsland al veel wordt gedaan en in Nederland steeds meer in opkomst is. Cavaletti’s zijn niet alleen een leuke afwisseling in de training, maar ook een goed hulpmiddel om bepaalde doelen te bereiken. Lammert legt ons in dit artikel uit hoe je met cavaletti’s kunt beginnen.

Lammert Laseur traint ruiters vanaf de basis tot aan de Grand Prix. “Dat is het leuke van cavaletti’s; dat is er voor iedereen. Veel paarden zijn dressuurmatig voor elkaar, maar ruiters weten vaak niet hoe ze cavaletti training moeten beginnen. Na het gewone losrijden begin ik altijd met één balk op de grond. Laat ze daar eerst maar eens lekker overheen draven. Niet in verlichte zit, maar lekker in balans om er gevoel mee te krijgen zowel linksom als rechtsom. Vaak zie je in het begin dat het nog een beetje zoeken is en de paarden niet helemaal hun taktmatigheid vast kunnen houden. Pas wanneer dit zich begint te ontwikkelen ga ik rustig verder opbouwen.”

Werken richting een lijntje

“Dat verder opbouwen begint met een lage cavaletti op de grond, gevolgd door een iets hogere op 1 meter afstand en vervolgens weer een lagere. Ik zorg altijd dat ik laag begin en laag eindig, zodat het lijntje van beide kanten aangereden kan worden. De afwisseling tussen hoog en laag maak ik in het begin, zodat een paard zich na het hoger optillen van de benen een beetje kan herstellen tussendoor Wanneer drie cavaletti’s goed gaan en het paard hier ontspannen taktmatig overheen gaat, kun je het lijntje uiteraard verder uitbreiden met meer cavaletti’s. De ruiter moet wel eerst inzicht hebben in het punt waar het paard instapt op de balk om te starten met hogere cavaletti’s.”

Doorzitten

Als het cavaletti-werk goed gaat, maakt Laseur het iets lastiger door de ruiters ook een keer te laten doorzitten in het lijntje. “Het is wel belangrijk dat ze licht blijven zitten, maar dit geeft ruiters heel goed het gevoel hoe hun paard zou moeten bewegen als je het over een mooie verende rugbeweging hebt. Veel paarden lopen redelijk vlak terwijl je eigenlijk meer actie in het lijf en achterbeen wilt. Met cavaletti’s kun je dit heel goed bereiken en leren voelen. Hiervoor moet een ruiter wel onafhankelijk op zijn paard kunnen zitten en de beweging vanuit het bekken laten doorvloeien.”

Extra kracht ontwikkelen

Doordat het de achterhand op een natuurlijke en speelse manier activeert zijn cavaletti’s bij uitstek geschikt voor paarden die hier nog wat extra kracht mogen ontwikkelen. “Dit moet je uiteraard wel goed opbouwen en weten waar de slapte vandaan komt om geen dingen te forceren. We beginnen in dit geval soms iets lager of korter. Ook het leggen van een lijntje op een volte wil dan nog wel eens goed werken, zodat er automatisch al sprake is van lengtebuiging. Bij een paard dat slap is, is het daarnaast goed om de training bijvoorbeeld elke week even kort te doen in plaats van elke twee weken een hele training. Wanneer ik zie dat een paard het zwaar krijgt dan rond ik het af en stoppen we en houden we hier volgende keer rekening mee.”

Leuke afwisseling

Volgens Laseur is het niet alleen goed voor het lichaam, maar vinden paarden en ruiters het vooral ook heel erg leuk. “Het is uitdagend om een keer iets anders te doen en hierdoor worden paarden die je met moeite langs een gekleurde balk in de bak krijgt ook een stuk relaxter. Je spreekt het lichaam aan om actiever te bewegen op een natuurlijke manier. Als je op een ontspannen manier je paard met cavaletti’s kunt trainen, dan herken je deze paarden na een paar maanden niet meer terug. Je kunt dit echt met alle rassen doen en op alle niveau’s. Voor elke ruiter is cavalettitraining een leuke optie om een keer iets anders te doen en een nieuwe uitdaging aan te gaan. Bovendien kan dit de rest van je rijden ook weer verbeteren.” Geen reden om het niet eens uit te proberen dus.

Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook ‘Slimmer trainen met ruitervoorkeuren‘ en ‘Foutloos rijden, heb je dat zelf in de hand?‘.