20180504-113414-X2183198

De wondere wereld van Josh Clemens

Veel van jullie hebben Josh Clemens met zijn stuntteam vast wel eerder shows zien geven. Bij het grote publiek staat hij bekend als geoefend paardenstuntman en artiest, maar wist je ook dat hij met zijn paarden en trouwens ook zijn andere dieren in veel films meewerkt? Het leuke aan zijn werkwijze is dat hij steeds blijft kijken naar wat het dier het liefste doet. Hoog tijd om hem eens beter te leren kennen.

Als oudste van vijf kinderen komt Josh Clemens uit een echt ondernemersgezin. De liefde voor dieren heeft hij meegekregen van zijn Hongaarse opa. “Het begon allemaal met western en cutting, het koeien drijven. Ik bracht veel tijd door bij een zogenaamde paardenfluisteraar, waardoor dat bijna mijn tweede thuis was. Als westernliefhebber wilde ik heel graag voor langere tijd naar Verenigde Staten en na het behalen van mijn havodiploma mocht dat van mijn ouders. Met tussenpozen zat ik in Europa en Amerika waarbij ik nog een bedrijfskundestudie afrondde en leidinggevende was in een privédierentuin van mijn ex-schoonouders. Daar groeide mijn ervaring in de omgang met andere dieren. We hebben veel wilde dieren getraind volgens het ‘hands off’ principe, waarbij ze bijvoorbeeld een poot of staart buiten het verblijf neerlegden, zodat wij deze konden behandelen. Hierna ging ik weer terug naar Amerika, tot Disneyland Resort Parijs in 2008/2009 op zoek was naar cowboys met authentieke vaardigheden en een Europees paspoort voor hun vernieuwde Buffalo Bill’s Wild West Show. Die show heb ik iets meer dan tien jaar gedraaid en was de langslopende live dinnershow ter wereld.”

Bekende Nederlanders

De show is vorig jaar gestopt, maar stilzitten doet Josh niet. Helemaal niet zelfs, want hij is een echt manusje van alles te noemen met de verschillende dingen die hij allemaal onderneemt. “Zo zijn we een grote partij wat betreft het leveren van eerlijk getrainde filmdieren. Niet alleen paarden trouwens, maar ook kamelen, dromedarissen, verschillende soorten ezels, geiten schapen, alpaca’s en roofvogels. Kortom een hele kudde gedomesticeerde dieren, behalve de roofvogels dan. Je kunt gerust zeggen dat onze dieren bekende Nederlanders zijn. Zo hebben ze gespeeld in films zoals Dummy de mummy, K3 en de dans van de farao, Circus Noël, maar ook een Duitse crimi autobaanserie, het tv-programma Wedden dat, meerdere reclamefilms en muziekvideo’s zoals die van Huts. Daarnaast doen we ook veel shows en kan je ons onder andere gezien hebben op Frisian Proms, Faderpaard, Indoor Brabant, Equitana, CHIO Rotterdam, CHIO Aken, Jumping Indoor Maastricht en ook als politie te paard voor het Theater DeLaMar.”

Weg naar het leukste

Wat Josh nu het mooiste vindt om te doen? “Ik vind het geweldig leuk om met een dier een weg te vinden naar wat het dier het leukste vindt. Al helemaal als zijn huidige eigenaar hem niet meer geschikt vindt voor wat er nu mee gedaan wordt. Er wordt altijd maar geroepen dat dieren entertainment onder dwang doen, maar dat is helemaal niet waar. Sommige bloeien er juist enorm van op en genieten optimaal van die aandacht. Bij sommige dieren kun je al zien dat ze hiervoor gemaakt zijn nog voordat ze er echt inrollen. Een showpaard heeft bijvoorbeeld wel een beetje een dressuurmatige basis nodig om goed in balans op eigen benen te kunnen lopen, maar verder is elk paard dat het leuk vindt geschikt. Al vraagt het natuurlijk wel serieuze voorbereiding voor ze echt aan het werk kunnen op een film of show.”

Verschillende thema’s

Welk thema de film of show heeft dat maakt Josh en zijn team niet uit. “We doen heel veel verschillende thema’s en hebben overal wel kostuums en tuigage voor. Paarden hebben een lange tijd een grote rol gespeeld in de mensheid, dus er zijn nou eenmaal veel tijdperken waar we iets mee kunnen. Middeleeuwen of de Romeinse tijd. Maar ook cowboys en kozakken zijn dankbare thema’s en zo zijn er nog veel meer onderwerpen te bedenken.”

Van vuurspuwen tot lasso werpen

Samen met zijn showteam, bestaande uit professionele collega’s en ook mensen die het vrijwillig voor de lol doen, geven ze verschillende demonstraties. “Van vuurspuwen tot vrijheidsdressuur, trickriding, lasso werpen, boogschieten te paard en noem het maar op. De shows doen we vooral uit onze passie voor dieren en dus is de vertrouwensband tussen paard en begeleider heel belangrijk. Hierdoor kunnen we eigenlijk overal werken. Het is dus niet te vergelijken met het circus, maar meer met natural horsemanship. En dit alles leer ik ook allemaal graag aan een ander. Het komt dus regelmatig voor dat mensen hier les komen volgen.”

Op Horse Event gaat Josh samen met zijn team de bezoekers een inkijkje geven in het leven als showteam en wat ze doen met hun paarden. Hierbij laten ze onder andere allerlei stoere stunts te paard zien en andere facetten die gevraagd kunnen worden voor een filmopname en wie weet betrekken ze hier ook nog mensen bij uit het publiek. Lees hier meer over wanneer Josh aanwezig is op Horse Event.