Saskia Heijkants startte haar carrière als fysiotherapeut, maar gaande weg schoolde ze zich met die kennis om tot een bewegingsanalist binnen de paardensport. Vandaag de dag helpt ze ruiters om hun eigen lichaam beter te leren kennen en zo een betere ruiter te worden. Met die ruiter analyse helpt ze ruiters die tegen bepaalde problemen in hun training aanlopen.
Saskia kwam in de paardensport terecht zoals bijna elke andere ruiter dat deed. De liefde voor de sport en de paarden. Maar op wedstrijd liep het wel eens fout voor haar. “Ik reed goed, maar was nooit de beste, dus ik wilde beter worden. Ik wilde erachter komen wat anderen wel konden, dat ik niet kon. En omdat het nu eenmaal goedkoper is om aan jezelf te werken dan een ander paard te kopen, was dat de beste oplossing.”
Van nature asymmetrisch
Saskia raakte erg geïnteresseerd in hoe het lichaam van de ruiter beweegt en welke voorkeuren het zoal aanneemt. Met die kennis kon ze dan weer verder in de training met het paard. “Paarden zijn erg gevoelig voor de manier waarop de ruiter zijn of haar lichaam verplaatst. Daarom is het interessant om daar meer kennis over op te doen. Iedereen heeft een bepaalde voorkeursstrategie; zo zijn sommige mensen linkshandig en andere rechtshandig. Daarnaast is ook geen enkel mens perfect symmetrisch gebouwd. Die asymmetrie van de ruiter kunnen we dus ook meten. De manier waarop de ruiter in het zadel zit, de positie van de arm en de hand en ten slotte de beugeldruk, vertelt ons veel over de ruiter.”
Groter aandeel dan we denken
Beter worden kan je alleen als je fouten kan en mag maken. Saskia vindt het daarom ook belangrijk dat de ruiters die ze helpt zelf ook goed begrijpen waar het fout loopt. “Wanneer je bepaalde reacties en gewoontes van je eigen lichaam herkent, kan je die ook doelgericht aanpakken. Ik probeer voor de ruiters inzichtelijk te maken wat ze juist doen, zodat ze er zelf mee aan de slag kunnen. Waarom houd je je rechter teugel strakker vast dan de linker teugel? Op dat soort vragen zoeken we samen een antwoord. Wat ik dan heel leuk vind in dit proces is om te gokken welke reactie het paard op deze ruitervoorkeur heeft. Welk effect heeft de houding en zit van de ruiter op het paard? Meestal zien we dat het aandeel van de ruiter behoorlijk groot is bij oefeningen die niet goed lukken.”
Geen druk- maar verplaatsingsmeter
Tegenwoordig bestaan er heel veel middelen om de houding en zit van de ruiter te verbeteren. Saskia werkt hierin vaak met de flexchair. “Het is eigenlijk een heel eenvoudig ding. De flexchair meet in welke verplaatsingsrichting je zit. Met die kennis kan je dan verder aan je houding werken. Het is niet zo dat al je problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon als je eenmaal op de flexchair hebt gezeten, dat zou wel erg makkelijk zijn. Het geeft je informatie over je lichaam, waar je rekening mee moet houden. Alleen door verder uit te proberen en te oefenen zal je beter worden. Sommige oefeningen zullen opeens wel lukken. Ons paard wil eigenlijk altijd wel meewerken, maar hij moet er natuurlijk ook de kans en de ruimte voor krijgen.”
Touwtjes in eigen handen
Het allermooiste van Saskia’s beroep is het feit dat ze mensen zelf de touwtjes in handen kan geven om zichzelf te verbeteren. “Dat is ook wat ik het publiek op Horse Event wil tonen. Hoe kan je zelf een bewegingsanalist worden? Ik zal proberen uit te leggen hoe je zelf bepaalde zaken kan herkennen waar je direct iets mee kan en hoe je een oorzaak en gevolg kan herkennen. Aan de hand van beeldmateriaal en de flexchair gaan we er op Horse Event verder op in.
Saskia Heijkants is aanwezig op zaterdag 17 september tussen 10.55u en 11.40u in het Kennishuis en zondag 18 september tussen 12u en 12.45u eveneens in het Kennishuis. Zien we je daar?