fbpx

De Italiaanse hengst op Grand Prix niveau

Wie kent haar niet, Grand Prix amazone Jolanda Adelaar die met haar dansende Fjord SuperGuus naam en faam verkreeg op Subtop dressuur-niveau. Ondertussen is Guus met pensioen en danst Jolanda de sterren van de hemel met haar knappe Italiaanse hengst Carletto en haar KWPN-er Jai. Ze is dit jaar weer van de partij op Horse Event. Wij vertellen je alvast wat je kan verwachten.

 

Voor Jolanda zijn paarden haar tweede natuur. Al sinds ze zeven jaar oud was, zijn paarden een van de belangrijkste dingen in haar leven. Omdat Jolanda niet uit een paardenfamilie kwam, was het niet eenvoudig om haar ouders te overtuigen die ene Fjord van de manege te kopen. Toch gaf Jolanda haar droom nooit op. Uiteindelijk werd Guus haar eerste eigen paard. Intussen geniet hij bij haar van zijn welverdiende pensioen.

 

Tussen de koeien
Jolanda leerde met Guus rijden tussen de koeien in de weide zonder zadel of hoofdstel. Na een jaar nam ze met Guus bij de plaatselijke manege wekelijks les. Haar grote droom om op het hoogste niveau dressuur te rijden, leek even te mooi om waar te zijn wanneer mensen tegen haar zeiden dat Fjorden nu eenmaal niet op dat niveau thuishoorden. “Ik weigerde op te geven. Ik vond dat dressuur voor elk paard moest zijn. Het draait om harmonie en balans, niet om het mooiste paard met de meest spectaculaire bewegingen. Ik begon dus met Guus te oefenen en samen behaalden we het Subtop niveau. We reden tussen de grootste namen: van Isabel Werth tot Anky van Grunsven en dat allemaal met een Fjord.”

 

Meer dan klassieke dressuur
Al snel begon Jolanda met les geven aan andere combinaties. Ze behaalde haar licenties om ruiters en amazones te mogen begeleiden en schoolde zich verder tot gedragstherapeut voor paarden aan de Tinley Academy. Daar geeft ze nu nog steeds lessen. Ze is ook nog steeds actief in de dressuur. Met haar Italiaanse Murgese hengst Carletto neemt ze deel aan dressuurwedstrijden op Grand-Prix niveau. Daarnaast heeft Jolanda nog een derde paard genaamd Jai, een KWPN-er welke ze traint op Lichte Tour niveau.

 

Carletto
De Italiaanse Murgese hengst van Jolanda, genaamd Carletto, is een unieke verschijning. “Het Murgese ras is afkomstig uit Italië en hier in Nederland verder niet zo bekend. Zeker niet in de hoogste dressuurklasse. Carletto is het eerste Murgese paard dat op Grand Prix niveau meeloopt. Oorspronkelijk werd dit barokke paardenras gebruikt voor de Italiaanse cavalerie. Ik trainde Carletto helemaal zelf van het zadelmak maken tot het aanleren van de piaffe en passage. Ik ben enorm trots op wat ik met Carletto heb bereikt. Hij was zeker niet het makkelijkste paard om op te leiden. Het heeft me bloed, zweet en tranen gekost. Maar uiteindelijk lukte het me om hem ook met onder andere voerbeloning tot het hoogste niveau op te leiden. Mijn moeder is Italiaans en ik hoop bij te dragen aan de bekendheid van dit bijzondere paardenras via het hoogste niveau van de dressuursport. Ik ben enorm trots op wat ik met mijn paarden al heb bereikt. Ik hoop in de toekomst nog meer mensen te helpen met het trainen van hun paarden. En natuurlijk hoop ik ook op een mooie toekomst voor mijn paarden.”

 

Horse Event
Jolanda is aanwezig op Horse Event Youth. Daar vertelt ze meer over haar manier van trainen en geeft ze een schitterende gekostumeerde show met haar hengst Carletto. “Ik wil het publiek vooral laten zien dat dressuur voor iedereen is. Welk ras je ook rijdt, elk paard kan mooier, meer gebalanceerd en trotser worden met een goede dressuuropleiding. Het allerbelangrijkste is om plezier te maken samen met je paard. Als dat goed zit, dan volgt de rest vanzelf”, aldus Jolanda.

 

Wil jij niets missen van Jolanda’s clinics? Ze is aanwezig op zaterdag 10 september van 13.10 uur tot 13.30 uur in de Show Piste powered by Penny en ze geeft een Q&A op de Paardenpraat Stage tussen 15.30 uur en 15.45 uur.

Op zondag 11 september is ze te zien van 16.40 uur tot 17 uur in de Show Piste powered by Penny en tussen 14.30 uur en 14.45 uur geeft ze een Q&A op de Paardenpraat Stage. We zien je graag daar!