fbpx

Staat jouw paard wél goed?

Natuurlijk zorg jij goed voor je paard of pony. Je zorgt voor goede huisvesting, voeding, beweging. Alles voor het welzijn van jouw edele viervoeter. Een goede registratie van je paard hoort daar ook bij. Dan help jij mee om besmettelijke dierziektes op tijd op te sporen. En je voorkomt de verspreiding ervan. Dit kan immers alleen als we weten welk dier waar staat. Staat jouw paard goed geregistreerd?

 

Identificatie & Registratie (I&R) paarden

Sinds 1 januari 2016 moeten paardachtigen volgens de wet een paardenpaspoort en chip (identificatie) hebben. In april 2021 kwam daar de registratie van de verblijfplaats bij. Dit is vastgelegd in de Europese Diergezondheidsverordening. Paardachtigen zijn paarden, pony’s, ezels en zebra’s.

 

Identificatie van jouw paard

Elk paard moet binnen 9 maanden een paspoort en chip hebben. Laat daarom een veulen binnen 6 maanden na de geboorte chippen. Direct daarna vraag je het paspoort aan bij een paardenpaspoort uitgevende instantie (ppi). Daar kun je ook terecht voor de registratie van een importpaard.

 

Wat staat er in een paardenpaspoort

Het paardenpaspoort is het identiteitsbewijs van het paard. Net zoals wij een ID-kaart of paspoort hebben. In het paardenpaspoort staan de identificatiegegevens. Bijvoorbeeld het chipnummer en een schets van jouw paard. Ook meldt de dierenarts de medische behandelingen hierin. Het paardenpaspoort is geen eigendomsbewijs. Staat het paard ergens anders op stal of op een manege of pensionstal? Dan moet het paspoort daar ook zijn.

 

De locatie registreren

Is het gelukt? Chippen en een paspoort aanvragen? Hartstikke goed! Nu moeten we nog weten op welke dierlocatie het paard ‘woont’. Dat doen we met een Uniek Bedrijfsnummer (UBN). Dat is gekoppeld aan de plek waar jouw paard 30 dagen of langer verblijft. De houder van de dierlocatie registreert de dieren op het UBN. Heeft hij dat nog niet, dan vraagt hij een UBN aan bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

 

Jouw paard aanmelden op een UBN?

Staat jouw paard bij je thuis of op een eigen locatie? Vraag dan een UBN aan en meldt het paard daarop aan. Dat doe je met een aanvoermelding. Staat jouw paard bij een pensionstal of op een manege? Dan hoef jij verder niets te doen. Behalve dan het paspoort af te geven bij de pensionstal- of manegehouder. Deze registreert jouw paard dan met een aanvoermelding op het UBN.

 

Tijd voor actie?

Heb jij een paard of pony op stal, of in de wei staan? Maar heb je de locatie en het dier nog niet aangemeld? Doe dit dan snel. Info en de aanmeldknop vind je op de website van RVO: Regels paardenhouder.