Maria Caetano

“Lusitano’s zijn gevoeliger dan warmbloeden”

De Portugese Maria Caetano was eind augustus nog in Nederland voor het Europees kampioenschap dressuur in Rotterdam. Hier reed zij in al haar proeven scores boven de 72% met haar bijzondere Lusitano hengst Coarado. Naast Coroado, de eerste én enige Lusitano die een score boven de 80% in de dressuursport behaalde, heeft Maria nog een andere hengst op stal staan: de 9-jarige Fenix de Tineo.

Hij maakte dit jaar zijn debuut in de internationale Grand Prix en wordt naar Maria’s zeggen de opvolger van Coroado. “Coroado is ook nog maar 12 jaar oud, dus een echte opvolger kan ik hem eigenlijk niet noemen, maar ik hoop dat ik aan Fenix in de toekomst net zo’n goed paard heb als aan Coroado nu,” vertelt Maria.

Maria heeft een druk programma tijdens Horse Event. Alle dagen verzorgt ze een clinic ‘Higher level dressage with a Baroque horse’ en een show ‘The dancing Lusitano’.

“Een Lusitano is natuurlijk een totaal ander type paard dan een warmbloed. Ze hebben sterkere en zwakkere punten, bewegen op hun eigen manier en hebben een andere mindset dan de meeste warmbloeden.”

“En ze zijn natuurlijk super mooi om te zien,” vertelt Maria enthousiast over haar paarden.

“Warmbloeden zijn al jarenlang gefokt voor de sport, Lusitano’s niet. Warmbloeden galopperen meestal met veel kracht, balans en stuwing naar voren terwijl dat juist is wat Lusitano’s vaak moeilijk vinden.”

“Daarentegen hebben Lusitano’s veel talent voor de piaffe en passage, je hoeft hen daarvoor alleen maar het trucje te leren. Dit en meer wil ik, samen met Fenix de Tineo, laten zien tijdens ‘Higher level dressage with a Baroque horse’. Daarnaast laten we elke dag een kür op muziek zien. Lusitano’s zijn gevoelig en soms wat wantrouwig maar als het vertrouwen in de ruiter er uiteindelijk is, dan gaan ze door het vuur voor je. Ze laten je dan nooit meer in de steek.”

“Tijdens ‘The dancing Lusitano’, of terwijl de kür, wil ik het resultaat van onze trainingen, het geduld en de samenwerking tussen mij en Fenix de Tineo in de praktijk laten zien.”