fbpx

Iedereen kan een paard helpen moediger te worden

Rachaël Draaisma is geen onbekende naam binnen de academische paardenwereld. Ze bestudeerde en ontwikkelde een methode om verschillende kalmerende signalen bij paarden te herkennen. Die kennis gebruikt ze om stressniveau te meten en een escalatie hiervan te vermijden. Rachaël reist de hele wereld af om haar kennis met mensen te delen. Maar haar verhaal begon, zoals bij elk paardenmeisje, met dromen van een eigen paard.

 

“Ik ben opgegroeid met als grootste droom een eigen paard te hebben”, vertelt Rachaël. “Toen die droom op mijn 14de werkelijkheid werd, was ik uiteraard iedere dag op stal te vinden. Ik deed zowel aan springen als dressuur en ging binnen beide disciplines op wedstrijd. Daarnaast ging ik ook op twee sportstallen werken in Amerika. Ik genoot van mijn werk, maar realiseerde me dat ik niet als groom of ruiter in de professionele paardensport wilde werken. Ik besloot dus een andere weg uit te gaan.”

 

Speurwerk voor paarden

Die andere weg lag nog steeds dicht bij haar passie voor dieren. Rachaël groeide namelijk op tussen de paarden en honden en wist al heel vroeg dat daar ook haar toekomst lag. “Ik besloot om me te focussen op gedragstherapie voor honden en later paarden. Ik behaalde mijn diploma’s en richtte mijn eigen hondenschool op en bezocht mensen thuis als zij uitdagingen ondervonden met hun hond. Binnen de honden gedragstherapie was er al meer onderzoek verricht naar onder andere kalmerende signalen. Ik besloot om dat te gaan onderzoeken binnen de paardenwereld. Later breidde ik dat uit naar het speurwerk. Honden worden hier regelmatig voor gebruikt, maar uiteindelijk bleek dat we ook paarden dit werk kunnen aanleren.”

 

Pijlers

Binnen haar onderzoek ontdekte Rachaël een 20-tal kalmerende signalen die paarden geven om te communiceren dat ze geen negatieve escalatie te willen. “Het onderzoek leidde ook tot diverse communicatieladders die inzichtelijk maken welke signalen en kenmerken paarden hebben op verschillende spanningsniveaus. Dat helpt ons als mens om ervoor te zorgen dat we tijdig kunnen ingrijpen wanneer iets voor het paard te veel wordt, om zo sterke reacties van het paard te voorkomen”, legt Rachaël uit. “Aan de andere kant wilde ik met het speurwerk onzekere, angstige en afgesloten paarden moediger maken. Ik ontwikkelde daarvoor diverse speuractiviteiten, die de exploratiedrift prikkelen. Eén speuractiviteit leert een paard aan om, net als een hond, een voetstappenspoor te volgen. Eigenlijk zijn dat de twee belangrijkste pijlers van mijn werk”, aldus Rachaël. “Het paard minutieus observeren en hem helpen prikkels in onze menselijke wereld autonoom met durf en comfort tegemoet te gaan.”

 

Voor iedereen weggelegd

Tijdens Horse Event Pro zal Rachaël dieper ingaan op hoe ruiters en amazones in hun dagelijkse training en de leefwereld van hun paard deze methoden kunnen toepassen. “Ieder paard is ermee geholpen wanneer zijn eigenaar hem beter begrijpt”, vertelt Rachaël. “Daarbij helpt het herkennen van signalen en het aanbieden van speurwerk bij heel veel problemen waar we in het omgaan met paarden op kunnen stoten. Ik hielp al paarden met heftige schrikreacties, paard-paard agressie, paarden met bepaalde trauma’s, paarden die je niet kan vangen in de weide, paarden met voernijd enz. Uiteindelijk verbetert met deze aanpak de communicatie tussen paard en ruiter en bovenal de relatie tussen beiden. En uiteindelijk is dat iets wat toch iedere paardeneigenaar wil? Ik kijk ernaar uit om er meer over te vertellen tijdens Horse Event Pro!”