IMG_4908-Spaanse Paarden clinic HEADER

Vereniging Spaans Paard

Dit edele ras, wordt gekenmerkt door haar lange, vaak zijdeachtige manen en een volle, laag ingeplante staart. De gemiddelde stokmaat ligt tussen de 1,55 en 1,65 meter. Door de lichaamsbouw – korte rug, korte, sterke hals en een goed gespierde achterhand – zijn deze paarden meestal gemakkelijk te ‘verzamelen’. PRE-paarden hebben een karakteristiek hoofd, sterk maar elegant. Ze hebben ronde, zachte en intelligente ogen. De meest voorkomende kleur is schimmel, soms zilverwit, daarnaast komen roan (een scala van grijzen), zwart, bruin en voskleur voor. De schimmels worden witter naarmate zij ouder worden.

Dit type paard wordt mede vanwege zijn compacte bouw met haar fraai gebogen hals en lange manen een ‘barokpaard’ genoemd; tijdens de Renaissance werd met dit soort paarden aan het Spaanse hof de klassieke rijkunst beoefend.

De eerste registratie van Spaanse dekhengsten begon al in de dertiende eeuw door Karthuizer monniken, die belast werden met het beheer en de fokkerij. Zij waren de hengstenhouders en leverden luxe rijpaarden aan het Spaanse hof.

De bereden hengsten van de cavalerie werden door de eeuwen heen meegevoerd tijdens Spaanse veldtochten in Europa en werden ook als diplomatieke geschenken uitgewisseld met het Franse en het Engelse hof, die de sportieve prestaties en de vriendelijke eigenschappen van deze paarden zeer wisten te waarderen.

Ook het Habsburgse vorstenhuis dat zowel Spanje als het huidige Duitsland regeerde droeg bij aan de verspreiding van het genetische materiaal naar het noorden van Europa. De Spaanse rijschool in Wenen met de witte Lipizzaners heeft als genetisch materiaal in de paarden de Pura Raza EspaƱola, ook wel tot P.R.E. afgekort. Het elegante PRE-paard is temperamentvol en moedig, en daarnaast zeer meegaand. Het paard is bijzonder wendbaar en heeft een natuurlijk vertrouwen in zijn begeleider of berijder. Dit maakte hem een uitstekende bondgenoot in oorlogstijden en de PRE bewijst vandaag de dag nog steeds zijn nut bij het werk op het land met het drijven van het vee, onbevreesd en snel. Het is een eerlijke, trotse en intelligente partner voor de mens, een paard dat graag werkt en snel leert.

Vereniging van het Spaanse Paard is aanwezig op vrijdag, zaterdag en zondag.