Fell Pony

Vereniging het Nederlandse Fell Pony Stamboek

De Fell pony heeft een vriendelijk karakter, beschikt over een uitzonderlijk uithoudingsvermogen, is werkwillig. Het ras is betrouwbaar en ideaal als gezinspony. Hij wordt gebruikt voor lange buitenritten onder het zadel en is aangespannen goed in zijn element. Ook worden Fells met succes in de sport uitgebracht.

De naam Fell stamt af uit de Engelse taal, dat ‘woest heuvellandschap’ betekent. Er wordt gezegd dat de pony voortkomt uit de hengsten die Friese huurlingen ooit meebrachten, en de inheemse Britse ponymerries zoals de Keltische pony en de uitgestorven Schotse Galloway pony.

In zijn moederland is de Fell pony voor allerlei doeleinden gebruikt: op de boerderijen, bij het hoeden van schapen, als rijdier tijdens de jacht, als betrouwbare lastpony en in de mijnen voor het transport van kolen en erts. Door de eeuwen heen heeft de Fell zich aangepast met het behoud van de karakteristieke eigenschappen die hem tot zo’n bijzondere pony maken. Sinds 1993 komt de Fell pony ook in Nederland voor, en ook succesvol in de wedstrijdsport.

Vereniging het Nederlandse Fell Pony Stamboek is aanwezig op vrijdag, zaterdag en zondag.