Groninger (1)

Vereniging Het Groninger Paard

Nadat de laatste Groninger hengst Baldewijn in 1978 ternauwernood aan de slager ontsnapte, kon de fokkerij van het Groninger paard opnieuw beginnen. Vereniging Het Groninger Paard maakt zich daar sinds 1982 sterk voor. Na een start met één hengst en circa 20 merries is het paardenbestand gestaag gegroeid. En dankzij oplettende fokkerij en de inzet van relatief veel hengsten is het inteeltpercentage in de populatie laag. Vereniging Het Groninger Paard is een erkende stamboekvereniging sinds 1985.

De zeldzame, maar veelzijdige Groninger Paard is een zwaar gebouwd warmbloedpaard met een fijn karakter. Door zijn veelzijdigheid is het een paard waar het hele gezin plezier aan beleeft. Tevens zijn ze betrouwbaar en werklustig. Ook voor paardenliefhebbers die minder tijd hebben om te trainen, is het Groninger paard een prima keuze. Dankzij het goede karakter van onze Groninger paarden, kunt u zelfs na een paar dagen niet rijden gewoon opstappen en wegrijden! Kortom, een IDEAAL familie paard!

 

Er zijn nog steeds relatief weinig Groninger paarden. Het ras heeft daarom officieel een status als zeldzaam huisdierenras.

Het Groninger paard heeft die goede basisgangen: de stap is ruim en energiek, de draf is vlot en economisch, en er is sprake van voldoende galop. Groninger paarden kunnen langdurig grote werkprestaties leveren en hebben een uitstekende gezondheid.

De volgende omschrijving van het Groninger paard is opgenomen in de statuten van onze vereniging: “Een zwaar, lang gelijnd warmbloedpaard met een krachtige bouw, een sprekend hoofd, een gespierde middellange hals, voldoende schoft die soepel overgaat in een niet te lange sterke rug, een tamelijk schuine schouder, een brede en diepe zwaar gespierde romp, ronde welving der ribben, een zwaar ontwikkelde achterhand, massief beenwerk met platte pijpen en ruime harde voeten. Het temperament is gelijkmatig en toch voldoende levendig. Het paard is sober en werkwillig”.

Vereniging Het Groninger Paard is aanwezig op vrijdag, zaterdag en zondag.