IJslandse Paard-HEADER

Nederlandse Stamboek voor IJslandse Paarden

Rond het jaar 800 brachten de Vikingen de eerste Europese paarden naar IJsland. Alleen de sterkste en fijnste paarden werden meegenomen naar IJsland. Door de barre omstandigheden groeide het paard uit tot een sterk ras dat met gemak volwassenen kan dragen.

IJslanders hebben een stokmaat tussen de 1.30m en 1.50m. Ze hebben veel behang, zijn erg sterk, en in de winter hebben ze een dikke wintervacht die hun beschermt tegen de kou.

Het IJslandse paard staat bekend om zijn eerlijke en vriendelijke karakter. Verder zijn ze werklustig, sterk, en hebben ze een goed uithoudingsvermogen. Omdat ze makkelijk zijn in de omgang zijn ze vaak geschikt voor het hele gezin.

 

Wat IJslanders bijzonder maakt zijn de extra gangen. Elke IJslander kan namelijk tölten, en sommigen kunnen daarnaast ook telgang. Tölt is een viertakt gang, door het gebrek aan een zweefmoment is deze gang bijzonder comfortabel. Telgang is een tweetakt gang, net als in de draf is er een duidelijk zweefmoment aanwezig. In plaats van diagonale beenzetting, zoals bij de draf, wordt het laterale paar, dus linksvoor en -achter, en rechtsvoor en -achter, bewogen in de telgang.

Nederlandse Stamboek voor IJslandse Paarden is aanwezig op vrijdag, zaterdag en zondag.