Recreatie piste (50)

Nederlands Shetland Pony Stamboek

Shetland pony’s zijn in ons land zeer geliefd, bij zowel fokkers als gebruikers. Met hun weelderige staart en manen, sprekende hoofdjes en aparte kleuren zijn ze erg populair als kinderpony. Ze  doen het echter ook uitstekend in de rij- en mensport, bij het concoursrijden en bij het werken aan de lange teugel.

Shetland pony’s  komen  oorspronkelijk van de Shetland eilanden,  waar ze vooral werden gebruikt als lastdier. Begin 1900 trokken ze de lorries in de Engelse mijnen. In Nederland kwam de Shetland pony eind 19e eeuw in de belangstelling, omdat prinses Wilhelmina ermee mende. Al gauw kwamen er meer Shetland pony’s naar Nederland, onder andere om de trekhond te vervangen.

Shetland pony’s worden gefokt in verschillende maten:
Minimaat: tot 86 cm
Kleine maat: 87 t/m 92 cm
Middenmaat: 93 t/m 98 cm
Grote maat: 99 tot 107 cm

De veulens worden geregistreerd bij het Nederlands Shetland Pony Stamboek (N.S.P.S.), het oudste en grootste ponystamboek in Nederland. Maandelijks geeft het N.S.P.S. een magazine uit, met daarin informatie over de fokkerij, verzorging, een agenda, verslagen van wedstrijden en activiteiten en stamboeknieuws. Ook op de website is een schat aan informatie over de Shetland pony te vinden.