Fjord

Nederlands Fjorden Paarden Stamboek

Het Fjorden paard is één van ’s wereldse oudste en zuiverste paardenrassen.

De Fjord komt oorspronkelijk uit Noorwegen. Zijn naam komt van de diepe kustinhammen waar de westkust van Noorwegen uit bestaat. De ijverige Fjord staat bekend om zijn werkwilligheid en trekvastheid. In verhouding tot hun grootte en gewicht is de Fjord ongelooflijk sterk. Verder zijn ze lief, zeer mak en intelligent en hebben ze een groot uithoudingsvermogen.

Er is geen ander ras op de wereld dat zo lijkt op het wilde Przewalskipaard. De Fjord is rond de 1.42m hoog met een geelachtige kleur, de isabel-kleur. Wanneer het Fjordenpaard goed wordt verzorgd kunnen ze gemakkelijk 20 tot 30 jaar oud worden.

 

Wat de fjord uniek maakt is de stugheid van zijn manen, waardoor ze rechtop staan. Deze worden in een ronde boog geknipt. Omdat de Fjord een zwarte streep vanaf de maantop, door de manen en over de rug, lendenen en kruis tot in de staart heeft, worden de blonde manen vaak iets korter geknipt dat de zwarte. Hierdoor valt de aalstreep goed op. Ook de lichtergekleurde neus, de zogenaamde meelsnuit, is een typisch kenmerk van de Fjord.

In 1955 werd door een aantal aspirant fokkers “Het Nederlandse Fjordenpaarden Stamboek” opgericht. Als eerste stap op de weg werden er drie fokhengsten van zuiver ras naar ons land gehaald en ter dekking gesteld. Sindsdien heeft het fokken van zuivere Fjordenpaarden een flinke opmars gemaakt in ons land.

Nederlands Fjorden Paarden Stamboek is aanwezig op vrijdag, zaterdag en zondag.