Header 2019 hoofdafbeelding en kaartverkoop

Lusitano Vrienden Nederland

De Lusitano is een Portugees paard dat behoort tot de barokke paardenrassen. De barokke paarden komen overeen met de bouw van het paard zoals men dat rond de 16e eeuw in Europa als wenselijk beschouwde. De Lusitano is gespierd met een gewelfde hals en dichtbehaarde manen en staart. Hij is dapper, behendig en mensgericht waardoor het een uiterst veelzijdig paard is voor werk en sport. Vanaf de zijkant gezien past hij eerder in een vierkant dan in een rechthoekmodel. De stokmaat van de Lusitano varieert tussen de 1.55m en 1.65m.

Het ras is uiterst alert op elke beweging van de ruiter, de Lusitano wordt ook beschreven als sensibel paard. In het algemeen zijn ze mensgericht, speels, werklustig, nieuwsgierig, onderzoekend, levendig, opmerkzaam, eigenwijs, uitgesproken, leergierig, talentrijk, dapper, karaktervol, elegant, stoer, welwillend, behulpzaam en aanhankelijk.

Het is een paard dat van aandacht en schijnwerpers houdt. De Lusitano presteert goed bij dressuur, mennen en working equitation. Een enkele Lusitano excelleert in springen.

In 1966 is de ontwikkeling van het Portugese en het Spaanse Iberisch paard zover uiteengelopen, dat de Lusitano een eigen stamboek heeft gekregen. De rasnaam verwijst naar Lusitania, zoals Portugal heette als Romeinse provincie.

De Lusitano is een zeldzaam paardenras. Portugal telt naar schatting ongeveer twaalfduizend Lusitano’s. In andere landen waar de Lusitano wordt gehouden en gefokt, telt men er enkele tientallen tot hooguit enkele duizenden. De meeste Lusitano’s, buiten Portugal, zijn te vinden in Frankrijk en Brazilië. Nederland heeft zo’n vierhonderd Lusitanopaarden. De fokkers en de toegewijde Lusitano bezitters zijn lid van Lusitano Vrienden Nederland.

Lusitano vrienden Nederland is aanwezig op vrijdag, zaterdag en zondag.