Helmut Ende (2) – Header

Helmut Ende

Naast de veelzijdigheid van de paardensport worden ook gezondheid en welzijn van paarden onder de loep genomen op Horse Event. Het veterinaire museum van Dr. Helmut Ende is ook dit jaar weer te bezichtigen. Diverse veterinaire zaken worden op een verhelderende en boeiende wijze tentoongesteld. Het museum presenteert preparaten zoals hart, longen, maag en darmen, waarbij het functioneren van alle lichaamsdelen van een paard duidelijk wordt. Maar ook benen, hoeven, en schedels kun je tegenkomen in zijn museum.

 

Dr. Helmut Ende bereidt al zijn exposities zelf voor. Verder ontwikkeld door hem, gebruikt hij het vriesdroogproces, dat is afgeleid van huidtransplantatie. Afhankelijk van de grootte van het preparaat wordt het maximaal twee weken gedroogd in vacuüm bij een temperatuur van – 50 graden Celcius. Daarna wordt het oppervlakte behandeld met verschillende substanties zodat het er niet langer onsmakelijk uitziet.

Dr. Helmut Ende verschillende boeken geschreven, zoals Dokter Endes Stalapotheek, dat samen met gerenommeerde dierenartsen Prof. Dr. med. vet. E. Isenbügel, Prof. Dr. med. vet. H. Wilkens en Dr. med. vet. D. Breuer is geschreven.

Het museum van Helmut Ende is te zien op vrijdag, zaterdag en zondag.