Harko

Harko Kwakernaat

Harko Kwakernaat is geboren in 1959 in Amsterdam. Zijn eerste interesse voor paarden werd gewekt toen hij trouwkoetsen ontdekte. Twaalf jaar later verhuisde gezin Kwakernaat naar de Zaanstreek. Hier was Harko jarenlang lid van de rijvereniging, en was hij actief in de mensport. Toen Harko zeventien was trad hij aan als brandweervrijwilliger. Na vele jaren in de horeca werkzaam te zijn geweest, koos Harco uiteindelijk ook voor een professionele dienstbetrekking bij het brandweerkorps Amsterdam-Amstelland, waar hij uiteindelijk 25 jaar werkte. Zijn vele dienstjaren, als vrijwilliger als beroeps, leverde hem in 2017 een Koninklijke onderscheiding op.

Gemotiveerd door zijn passie voor paarden vergrootte Harko gaandeweg zijn kennis op het gebied van het redden van paarden.

Hij richtte in 2007 het Horse Rescue Team (RHFT) op, een bedrijf dat kennis en kunde verzamelt op het gebied van het redden van grote huisdieren. Het Horse Rescue Team deelt deze kennis door het geven van trainingen en workshops en blijft ook werken aan het verder ontwikkelen van reddingshulpmiddelen

In zijn 40 dienstjaren heeft Harko al veel incidenten met paarden van dichtbij meegemaakt. Van paarden in de sloot tot trailerongelukken, van beknellingen in de box tot grote stalbranden. Van ieder incident leerde Harko wat er goed ging, maar vooral ook wat er beter had gekund. Vaak komen paarden door onze eigen menselijke stommiteiten in de problemen. Maar ook tijdens het redden van paarden gaat er regelmatig iets mis, met soms ernstige gevolgen voor mens en dier.

Harko is aanwezig op vrijdag, zaterdag en zondag.