fbpx

Vaak wordt de dierenarts pas ingeschakeld als het al uit de hand is gelopen – Iris van Gulik

Als klein meisje wist Iris van Gulik al dat ze dierenarts wilde worden, meer bepaald paardendierenarts. Intussen heeft ze haar eigen praktijk, een podcast, een Instagramkanaal met meer dan 16 duizend volgers en deelt ze haar kennis met de wereld in verschillende cursussen. Zo doet ze wat ze het liefste doet: paarden en hun eigenaren helpen.

 

Iris droomde van een eigen paard, maar kon haar ouders niet overtuigen. Ze mocht wel op paardrijles en dus was ze elk vrij moment op de manege te vinden. Na een tijdje kreeg ze een verzorgpony genaamd Jupiter. “Toen ik 18 jaar werd, heb ik hem van zijn toenmalige eigenaresse gekregen”, vertelt Iris. “Mijn eerste eigen paard. Hij is bij mij gebleven tot hij 29 jaar werd.” Intussen heeft Iris enkele IJslanders waar ze het liefst de bossen mee intrekt.

 

Geen twijfel mogelijk

Naast het paardrijden had Iris nog een andere grote interesse, namelijk de paardengeneeskunde. “Omdat dierengeneeskunde een lotingsstudie was, werkte ik op de middelbare school erg hard om een gemiddelde van 80 procent te halen zodat ik niet hoefde loten. Toen ik aan de opleiding startte, vertelde ze ons dat we geen paardendierenarts moesten worden. Dat wou iedereen namelijk al, dus er was minder werk te vinden in deze branche. Toch ging ik er helemaal voor, mijn besluit om paardendierenarts te worden stond vast.”

 

Buitenlandse ervaring

Iris deed erg veel ervaring op in het buitenland. Zo reisde ze naar Nieuw-Zeeland om er te werken en meer te leren over de voortplanting van paarden en de verzorging van veulens. Ze liep stage in de VS in Texas, Florida, Kentucky en Virginia. “Ik liep mee op de grootste paardenkliniek ter wereld genaamd Rood & Riddle in Kentucky, daar deed ik enorm veel ervaring op.”

 

Buitenkliniek

Intussen heeft Iris haar eigen praktijk waar ze dagelijks bezig is met het helpen van zieke paarden. “Het fijne aan de paardengeneeskunde is dat je vaak in de buitenlucht kan werken en niet tussen vier muren zit”, vertelt Iris. Naast haar werk als dierenarts heeft ze ook enkele online cursussen gemaakt voor paardeneigenaren en collega-dierenartsen die zich meer willen verdiepen in de zorg voor hun paard. “Dat is voor mij ook erg belangrijk. 80 procent van de koliek-gevallen die ik voorbij zie komen, hadden voorkomen kunnen worden als paardeneigenaren meer wisten over deze ziekte. Daarom besloot ik ook om een nieuwe weg in te gaan met mijn bedrijf en mensen meer te gaan informeren.”

 

Voorkomen is beter dan genezen

Om mensen te informeren besloot Iris haar kennis zo veel mogelijk te delen. “Ik maakte al verschillende cursussen zoals: ‘Voorkom koliek bij je paard’ en ‘De online veulen cursus’, deze werd al meer dan 500 keer gevolgd en is nu ook in het Engels beschikbaar voor internationale klanten. En dan is er ook nog de cursus ‘Check je paard’. Hierin leren paardeneigenaren pijnsignalen en ziektebeelden te herkennen en nog zo veel meer. Daarnaast probeer ik ook via mij Instagram @paardendierenarts_irisvangulik mensen te informeren. Intussen heb ik daar al 16 duizend volgers. En ik heb ook een podcast genaamd: ‘De Paard & Gezondheid Podcast’, samen met Aimée de Rooij. Met al deze dingen probeer ik mijn kennis met mensen te delen en zo paarden over heel Nederland en daarbuiten te helpen, want voorkomen is beter dan genezen. Als problemen beter en sneller herkend worden, kunnen ze ook beter worden opgelost.”

 

Tijdens Horse Event Pro zal Iris van Gulik aanwezig zijn en lezingen geven over: het herkennen van koliek, het inschatten of je paard te dik is en meer uitleg geven over hoe je de eerste wondzorg toedient bij een paard. Ben je benieuwd? Ontdek meer op: https://horse-event.nl/clinicgever/iris-van-gulik/